Ivica Đikić: Kolindino „toplo sjećanje na Slobodana Praljka“ je degutantno

Radiosarajevo.ba
Ivica Đikić: Kolindino „toplo sjećanje na Slobodana Praljka“ je degutantno
Foto: Pixsell / Ivica Đikić i Kolinda Grabar Kitarović

Ugledni hrvatski novinar i pisac Ivica Đikić, inače porijeklom iz našeg Tomislavgrada, ovih dana za Novosti je pisao o „pranju Praljka“, odnosno veličanju tog osuđenog ratnog zločinca i bivšeg zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Piše: Faruk Vele

U razgovoru za Radiosarajevo.ba,  Đikić govori o nedavnoj posjeti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini i oštroj retorici, te o odavanju počasti Praljku na 2. godišnjicu presude u slučaju „Prlić i ostali“.

Kuda to ponovo hodi aktuelna hrvatska politika?

„Kolinda Grabar-Kitarović, aktualna predsjednica Republike i kandidatkinja HDZ-a za drugi predsjednički mandat, odlučila je u svojoj predizbornoj kampanji, koja ulazi u najintenzivniji dio, snažno inzistirati na temi Bosne i Hercegovine. Ima više razloga za to. Prvi i najvažniji je, naravno, taj da joj nasušno treba što veći broj glasova Hrvata iz BiH na predstojećim izborima, jer će izbori, po svemu sudeći, biti vrlo neizvjesni, a njezin najozbiljniji protukandidat Zoran Milanović, uopće se ne obraća tom dijelu biračkog tijela i uopće se ne dotiče teme BiH“, ističe Đikić.

Grabar-Kitarović, dodaje Đikić,  zna da joj borbeno i često neodgovorno zalaganje za prava bosanskohercegovačkih Hrvata, pri čemu je „najdegutantnije njezino toplo sjećanje na Slobodana Praljka u povodu druge godišnjice njegove smrti i osuđujuće presude hercegbosanskoj šestorici u Haagu, neće oduzeti nijedan glas među njezinim glasačima u Hrvatskoj“.

„Baš suprotno, to bi joj moglo donijeti i poneki desni glas više. Drugi je razlog to što hrvatska politička elita iz Mostara već četiri godine ima znatan utjecaj na hrvatsku predsjednicu i taj utjecaj koristi da je pretvori u glasnogovornicu svojih interesa. A u srži svega stoji spremnost Grabar-Kitarović, kao i mnogih nedoraslih političara na Balkanu, da se ne obazire na posljedice svojih riječi i postupaka u borbi za glasove i da ne preže od političkog profitiranja na poticanju niskih strasti. Što je najgore, takav pristup na izborima se pokazuje isplativim“, zaključio je Đikić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije