Italijanka koja je studirala u BiH: Često se vraćam Sarajevu i krompiruši

Radiosarajevo.ba
Italijanka koja je studirala u BiH: Često se vraćam Sarajevu i krompiruši
/ Foto: La Stampa
"Studirala sam u Sarajevu šest mjeseci, i bilo mi je tako dobro da sam se više puta vraćala", kaže 23-godišnja Italijanka Alice Bodo.

Djevojka iz Vercellija u pokrajini Pijemont je nakon lingvističke srednje škole u svojoj domovini izabrala Bosnu i Hercegovinu za studij. Destinacija: Glavni grad Sarajevo, koji još djelimično nosi ožiljke rata, piše torinska La Stampa.

"Neko vrijeme me interesirala historija sukoba u bivšoj Jugoslaviji", priča Alice Bodo koja govori engleski i francuski, dobro se služi njemačkim, a za studij na sarajevskom Fakultetu političkih nauka morala je savladati i bosanski jezik.

Za studij na temu međunarodnih odnosa dobila je stipendiju Erasmus Mundus zahvaljujući programu koji finansira Europska komisija. Kaže da je školski program, i uopšte organizacija obrazovnog sistema, u Sarajevu vrlo sličan italijanskom sistemu

Iznenadilo je koliko je bilo inostranih studenata s kojima je komunicirala, pričala različitim jezicima, širila vidike… Ipak, čini da joj se BiH najviše dopala hrana.

"Moje omiljeno bosansko jelo je pita krompiruša", govori uz osmjeh dok Italijanima objašnjava da je riječ o tijestu punjenom krompirom.

"Ne znam da li ću imati više mogućnosti za zapošljavanje nego da sam završila studij u Italiji, ali čak i prije nego sam diplomirala, u BiH sam stekla takvo iskustvo da sam izabrana za samit Y7 u Tokiju, a priznat mi je master na temu međunarodnih odnosa. Mislim da je period studija u Sarajevu odigrao važnu ulogu u mom obrazovanju. Napravila sam dobar izbor", kaže Alice Bodo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije