Sarajevo / Ispred Parlamenta BiH održani protesti: Hitno obustaviti ubijanja pasa

11. 11. 2017. u 13:49:00 Fena

Shares:4

Inicijativa građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" danas je organizirala protestno okupljanje ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog, kao navode, hitne obustave nezakonitog hvatanja, ubijanja i pokolj pasa.

Više od 100 predstavnika Inicijative, članova udruženja za zaštitu životinja i građana koji su se danas okupili na protestu zahtijevaju od nadležnih, na svim nivoima vlasti, početak primjene zakona, starog osam godina, koji se odnosi na  zaštitu i dobrobit životinja.   

Članica Inicijative ODMAH Adela Čomić u obraćanju novinarima kazala je da to udruženje, između ostalog traži hitnu kontrolu i zatvaranje svih skloništa životinja, finansiranih javnim novcem, koja ne ispunjavaju uslove, kao i  prisustvo veterinara u svim skloništima, evidenciju pasa te dozvolu pristupa volonterima.

"Pozivamo sve predstavnike držanih organa i vlasti svih nivoa iz cijele BiH, da počnu da rade svoj posao i primjenju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Zahtijevamo od svih lokalnih nivoa  vlasti da novac građana troše zakonito i transparentno i odmah raskinu nezakonito potpisane ugovore, posebno revidirati ugovor o azilu Prača" kazala Čomić.

Podsjetila je da je BiH još 1912. godine imala registar pasa svih vlasnika, što danas nije slučaj.  

U svojim zahtjevima Inicijativa ODMAH traži  hitno sankcionisanje kreatora otvorenih masovnih grobnica odstrijeljenih pasa, hitne mjere u prevenciji naputašnja, registraciju vlasnika pasa, kontrolu nezakonitih uzgajivača i njihovo sankcionasanje.

Pored Sarajeva, predstavnici Inicijative ODMAH protestno okupljanje organizirali su i na Španskom trgu u Mostaru.

 

KOMENTARI (4)