Isplati li se Bubi Corelliju ići u zatvor?

A. S.
Isplati li se Bubi Corelliju ići u zatvor?
Instagram / Muzičar Amar Hodžić, poznatij kao Buba Corelli

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je danas krivim muzičara Amara Hodžića, poznatijeg kao Buba Corellija, zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zajedno sa prijateljem Almirom Bozalijom, osudilo na po godinu dana zatvora.

Podsjetimo, protiv Hadžića i Bozalije Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu 2015. godine, kojom je obuhvaćeno još 11 osoba.

Buba Corelli osuđen na godinu dana zatvora

Hodžić i Bozalija osuđeni su na po jednu godinu zatvora.

Oni su uhapšeni nakon tromjesečne istrage protiv organizovane grupe koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Ova grupa "pala" je u akciji Federalne uprave policije u junu 2015. godine, a uhapšeni su zbog sumnje da su kupovali, posredovali i rasturali drogu na području Kantona Sarajevo.

Amar Hodžić se već nalazio u pritvoru od juna 2015. do februara 2016. godine i u izrečenu kaznu zatvora uračunat će mu se vrijeme provedeno u pritvoru.

Presuda je pravosnažna, a uslijedila je nakon priznanja krivice na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Sada se postavlja pitanje – hoće li Buba Corelli platiti kaznu ili će ići u zatvor.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom u iznosu od 100 KM za dan.

Do sada je zakonom bilo propisano da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačuje s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM ako se novčana kazna utvrđuje u određenom iznosu.

Amaru Hodžiću je tako u zatvoru proveo sedam mjeseci i preostalo mu je još 150 dana kazne. U prijevodu, ukoliko se odluči da zatvorsku kaznu plati novčanom, Buba Corelli će morati izdvojiti 15.000 maraka u zamjenu za slobodu.

Naravno, nije loše naglasiti da su mnogi dobrostojeći osuđenici do sada kupovali slobodu, a kako saznajemo - samo od jednog nastupa Hodžić zaradi od 10.000 do 20.000 maraka.

Nakon što je objavljena presuda, pokušali smo kontaktirati Bubu Corellija da bismo od njega saznali da li će izabrati da plati kaznu umjesto zatvora, ali nije odgovarao na naše pozive.

Iz izvora bliskih muzičaru, saznali smo da i on sam još nije donio odluku.

Ukoliko Buba Corelli pošteno odsluži svoju kaznu od preostalih 150 dana, možda će, ipak, svojoj publici poslati snažniju poruku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije