Islamska zajednica: Obnova Aladža džamije je trijumf dobra nad zlom!

Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica: Obnova Aladža džamije je trijumf dobra nad zlom!
Foto: Daily Sabah / Aladža džamija u Foči

Nepunih 27 godina nakon rušenja, čuvena Aladža džamija u Foči, "biser među džamijama", što se nastanila u pitomom zelenilu na obalama Ćehotine i plahovite Drine, u subotu, 4. maja, ponovo će otvoriti svoja vrata vjernicima.

Piše: Faruk Vele

Svečano otvorenje Islamska zajednica u BiH organizira u povodu Dana džamija u BiH, koji se inače tradicionalno obilježava 7. maja.

Urbicid u Foči

Bit će to, vjeruju Fočaci, historijski dan pobjede nad zlom koje je, uz rušenje bogomlja i kulturno-historijskih spomenika nulte kategorije, u smrt odvelo oko 3.000 civila, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, među kojima 586 žena. I 24 godina nakon rata, još uvijek se traga za 625 ubijenih Fočaka, a taj grad je postao sinonim za najteže oblike ratnih zločina nad ženama i djevojčicama.

Aladžu su u namjeri urbicida, kao dijela već tada uvelike započetog genocida nad Bošnjacima, 2. augusta 1992. godine minirale (veliko)srpske vlasti, te njene kamene ostatke pobacali po smetlištima!

Iako je u slučaju Aladže riječ o objektu iznimne arhitektonske i kulturne vrijednosti, koji je bio pod zaštitom države Jugoslavije od 1950. godine, te na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, sve to nije spriječilo barbarski naum rušitelja. U rušilačkom valu srušeno je još 12 fočanskih džamija.

Povodom svečanog otvorenja danas će u dvorištu Aladže u Foči biti održana konferencija za novinare na kojoj će predstavnici lokalnih vlasti i Organizacionog odbora predstaviti program svečanog otvaranja koje je planirano za 4.maja 2019. godine.

Povodom ovog veoma značajnog događaja, razgovarali smo sa Muhamedom Jusićem, savjetnikom reisu-l-uleme za medije .

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i njeni vjernici već skoro tri decenije, od dana njenog rušenja u avgustu 1992. čekaju dan kada će Aladža biti obnovljena. Taj dan se napokon primakao i ovu godinu će za Islamsku zajednicu u BiH obilježiti njeno otvaranje. Nadamo se da će ovaj čin biti prilika za suočavanje s prošlošću, poziv da se sumanute politike koje su dovele do njenog rušenja ostave iza nas i da se osude", kazao Jusić.

Obnova života

Obnova Aladže je još jedan trijumf dobra nad zlom, istine nad pokušajem prekrajanja historije i svjetla nad mrakom.

"Dokaz je to da dobro organizovani i planirani urbicid kao dio genocidnog plana ipak nije postigao svoj cilj. Nadamo se da će ponovno uspravljanje džamije Hasana Nezira u Foči biti prilika da se obnovi narušeno povjerenje među bosanskim narodima, ali i da se ohrabre povratnici u Foči koji su se vratili u svoje domove. Želja nam je da otvaranje Aladže ulije novu nadu prognanim Fočacima kako bi svoju budućnost vezali za ovaj grad. Aladžu otvaramo ne da bude spomenik životu muslimana i Bošnjaka u njihovom gradu nego da bude jezgro iz kojeg će se vjerski život ponovo obnoviti", kazao je Jusić.

U arhitektonskom pogledu Aladža džamija spada u red jednoprostornih potkupolnih džamija sa otvorenim i kupolicama nadvišenim trijemom, i jednim minaretom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije