INFOGRAFIKA: Znate li da se porodično nasilje odvija u predvidivim ciklusima

Radiosarajevo.ba
INFOGRAFIKA: Znate li da se porodično nasilje odvija u predvidivim ciklusima

Nasilje nad ženama u porodici jedan je od problema koji su u našem društvu veoma izražen. Čak 52 posto žena i djevojčica u Bosni i Hercegovini u svom životu bude žrtva nekog oblika nasilja. 

To je jedan je od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava i jasna je potvrda neravnopravnosti žena i muškaraca. 

Nasilje nad ženama obično se javlja u ciklusima, kao "hronična" pojava. Psiholozi su zapazili da se najveći broj slučajeva nasilja dešava prema istom obrascu. 

Infografika portala Radiosarajevo.ba pokazuje kako to izgleda u praksi: smjenjuju se faza napetosti, faza nasilnih incidenata i faza „medenog mjeseca”. 

Ukoliko žrtva nasilja shvati dinamiku nasilnog odnosa, ona će prepoznati slične faze u svom životu i shvatiti da nije jedina u takvoj situaciji. Važno je da žrtva shvati da nije kriva za nasilje i da u svom problemu nije sama.

Ukoliko se žrtva odluči da zatraži pomoć, u našoj zemlji na raspolaganju su joj dva broja SOS telefona: 1265 u Federaciji BiH i 1264 u Republici Srpskoj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije