Imami i fratri okupili političare pa zajedno proslavili Božić!

Radiosarajevo.ba
Imami i fratri okupili političare pa zajedno proslavili Božić!
Foto: Radio Olovo / S druženja Imama, fratara i političara u Olovu

Kada u Olovu okupite fratre i imame, hrvatskog i bošnjačkog načelnika općina, Bošnjake i Hrvate iz svih sfera javnog života, naprosto ljude..., onda to nije snimanje spota potaknutog od međunarodne zajednice koji bi, kao, trebao promovirati duh tolerancije, jedini istinski bosanski duh, već tradicionalna proslava Božića u čuvenom Svetištu Gospe Olovske.

Piše: Faruk Vele 

Često je redakcija Radiosarajevo.ba dobivala prigovore zašto insistiramo na nečemu što je posve normalno i trebalo bi biti uobičajeno? Ako je tako, zašto se onda to ne dešava svaki dan i u svakom dijelu BiH, na ovaj ili onaj način, odgovarali smo... Otkud toliko mržnje i negativne energije nakon svega što smo prošli u minulim decenijama?

Ali u Olovu prijem i proslava Božića, zaista, jesu tradicionalni. I ovaj put su mu prisustvovale brojne zvanice iz vjerskog, političkog, privrednog i društvenog života Olova, Vareša, Kaknja i drugih gradova.

Obraćajući se prisutnima organizator i domaćin fra Ilija Božić, dobri upravitelj Svetišta, kazao je da je tradicija susretanja i podjele blagdanske radosti, koja u Olovu ima svoje duboke krojene, ima za cilj ujediniti nas u dobru i borbi za bolju i ljepšu budućnost.

Kako je prenio Radio Olovo, on je u tom  kontekstu podsjetio i na značaj aktuelnog projekta obnove crkve, zahvalivši se Općini Olovo i svima koji su svojim djelovanjem doprinose ljepšem i sigurnijem ambijentu u kome se radi i egzistira Svetište.

O ovom vrijednom projektu obnove istinsog spomenika kulture naše države, kojem su se odazvali i muslimani i katolici ovog kraja, pisali smo u junu ove godine.

Kratke pozdravne poruke ovim prilikom uputili s su prisutnima načelnik Olova Đemal Memagić, načelnik Vareša Zdravko Marošević, predsjedavajući OV Kakanj Slaven Katičić, te u ime Medžlisa Islamske zajednice Olovo glavni imam Esad ef. Pepić, pokazujući da nam nisu potrebne ni deklaracije ni rezolucije, ni OHR, a ni ambasade, da bismo bili istinski dobri ljudi ove zemlje.

Da je sreće, na ovom prijemu bili i najviši zvaničnici iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke, u mjestu u kojem je mnogo iskrenosti, gdje se krije sama duša naše jedine domovine - Bosne ponosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije