Ilma Kazazić: Najveća želja mi je uspjeh na paraolimpijadi

Jasmina Ćebo
Ilma Kazazić: Najveća želja mi je uspjeh na paraolimpijadi
U oblasti alpskog skijanja za osobe s invaliditetom, 19-godišnja Sarajka Ilma Kazazić prva je bosanskohercegovačka takmičarka koja je postigla normu za naredne Paraolimpijske igre 2018. godine.

Ova mlada paraolimpijska skijašica prošle godine osvojila je dvije europske medalje u alpskom skijanju. U tome je nije spriječila ni cerebralna paraliza za koju kaže da je stanje, a ne bolest koja je najvjerovatnije uzrokovano prilikom poroda.

"Mislimo da se to desilo prilikom poroda ili je urođeno, ne zna se. Uglavnom, jača sudbina je bila i desilo se to oštećenje živca i u trećoj godini mi je dijagnosticiran blaži oblik cerebralne paralize", rekla je Ilma na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.
ilma_kazazic_rsa (3).jpg - undefined

U njenom uspjehu ključnu ulogu odigrali su roditelji koji nikada nisu odustali od vježbi, a Ilma se prije skijanja radi zdravlja bavila raznim sportovima. 

"Skijanju me je naučio otac  koji je skupio hrabrost da me stavi na skije kada sam imala četiri godine. Osim skijanja trenirala sam još ritmičku gimnastiku i plivanje da bi poslije trener Senad Turković, koji je prepoznao moj potencijal, pozvao da se ozbiljnije počnem baviti skijanjem, tako da se danas profesionalno bavim ovim sportom", istaknula je ova hrabra mlada skijašica.

Osim skijanja, njena prva ljubav je informatika, zbog čega je i upisala Fakultet informatičkih tehnologija u Mostaru. 

"Pored skijanja moja ljubav je informatika koju studiram. Iskreno, teško je sve uskladiti, ali kad se nešto voli i hoće uvijek se nađe vremena i smatram da svako može uspjeti u životu samo je bitna volja i želja", kazala je Ilma, napomenuvši da je završila i Nižu muzičku školu te da mnogo voli svirati klavir.
ilma_kazazic_rsa (4).jpg - undefined

Najveća motivacija roditelji

Tajna Ilminog uspjeha su upornost, trud, mnogo žrtvovanja i podrška roditelja.

"Moja najveća motivacija su roditelji, prije svega, koji su i zaslužni za moj uspjeh i finansijski su podržavali moje skijanje pored sponzora koji su se kasnije uključili u sve ovo. Paraolimpijski komitet BiH ove sezone nas je podržao pred IO finansirajući opremu i trke, kojima se ovim putem i zahvaljujem kao i spozorima koji su pomogli da se sve ovo realizira“, istaknula je naša snježna heroina te poručila mladima da ne odustaju od svojih snova, jer ono što zaista žele mogu i ostvariti.

A cilj joj je, kako kaže, napraviti veliki rezultat na Paraolimpijskim igrama i završiti fakultet koji joj je visoko na ljestvici prioriteta.

Ilma Kazazić se trenutno radeći kondicione treninge. priprema za predstojeće Paraolimpijske igre koje će se održati u Južnoj Koreji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije