RTRS dotakao dno dna, Tuzlaci šokirani: Ti "eksperti" su grupa idiota

Radiosarajevo.ba
RTRS dotakao dno dna, Tuzlaci šokirani: Ti "eksperti" su grupa idiota
Foto: Al Jazeera / Spomen obilježje

"Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama Suda u BiH iz 2008, odnosno 2010. godine, već je u pitanju simultana teroristička eksplozija", rečenica je kojom je RTRS konačno dotakao dno u poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovini.

Kanal S i bljuvotine Riste Đoge mogu ruku pod ruku sa onim što danas radi Radio-televizija Republike Srpske. Teško je uopće zamisliti šta je u glavama ljudi koji vode uređivačku politiku ove državne televizije. 

Ukoliko niste čuli, RTRS je jučer objavio vijest sa naslovom "Napad na Tuzlansku kapiju djelo islamskih terorista". U tekstu je navedeno da 25. maja 1995, Vojska RS-a na čelu sa Novako Đukićem nije granatirala Tuzlu i na kapiji pobila našu mladost, već su se tamo raznijeli islamski teroristi u samoubilačkom napadu(?!).

Predsjednik Fondacije "Istina - Pravda - Pomirenje", Sinan Alić ne krije svoje ogorčenje u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

"To je toliki idiotizam, sa smradom morbidnosti i to nije nikakvo čudo. RTRS je u funkciji revidiranja sudskih odluka utvrđenih na Sudu ove države. Ekspertska grupa od 400 kvazi eksperata je grupa idiota i ja to odgovorno tvrdim. Oni recikliraju laži sada su došli do toga da žrtve Tuzlanske Kapije predstavljaju kao teroriste koji su oko svog pasa stavili eksploziv. Dakle oni imaju problem sami sa sobom.

Kad je Đukić osuđen na ono na šta je osuđen, a to je 20 godina, prvo su kvazi eksperti iz Beograda rekli da granata nije ispaljena sa Ozrena, da bi sačuvali Đukića, nego sa Majevice. Onda je glavni srpski baja, sada u Predsjedništvu države rekao da ni to nije tačno, nego da su žrtve Kapije leševi dovučeni iz Živinica, pa je treća istina bila da je riječ o eksplozivu koji su Bošnjaci sami sebi postavili. Sada je posljednja, najmorbidnija tvrdnja da su žrtve bombaši samoubice", kaže Alić i nastavlja:

"Tvrde i da je to identičan rukopis kao na Markalama 1 i 2 i na Alipašinom Polju u Sarajevu. Suština svega je da Vučićeva Srbija želi ispeglati ono što je uradila Miloševićeva Srbija. Oni imaju osnovni problem, istine o Kapiji i Markalama, ako sumnjaju u njih, trebaju se žaliti Haagu ili Sudu BiH. Ovo je nastavak igre i poturanja laži, koja je po riječima Dobrice Ćosića, važan dio njihovog patriotizma", ističe Alić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Đukić je pred Sudom Bosne i Hercegovine proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na "Kapiji" kada je ubijeno više od 70 osoba. U februaru 2014. godine pušten je iz zatvora nakon zbog pogrešne primjene zakona, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu kojom je osuđen na 25 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine je u junu 2014. godine smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Za Đukićem je raspisana potjernica u oktobru 2014. godine, a od Srbije je zatraženo preuzimanje presude. Više puta otkazano je ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Zločinac je nakon sramotne analize takozvanih eksperata ispalio još jednu granatu na žrtve rečenicom "I moje ime treba da stoji na Tuzlanskom spomeniku jer sam i ja žrtva tog zločina".

I za kraj, kolegama sa RTRS-a, da li je vrijedna ta "crkavica" od koje svi živimo "Markala, Davida, Kapije..." Kako svojoj djeci odgovorite na pitanje šta je dobro, a šta zlo? Jer, i oni su bili nečija djeca...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije