Ibro Basarić u Mostaru oborio svjetski rekord u vožnji bicikla na zadnjem točku

Radiosarajevo.ba
Ibro Basarić u Mostaru oborio svjetski rekord u vožnji bicikla na zadnjem točku
Svjetski rekord u vožnji na zadnjem točku oboren je danas u Mostaru, gdje je mladi Ibro Basarić, poznati biciklist iz Čapljine, uspio postaviti novu normu u svijetu.

Kako je i najavljivao prethodnih sedmica dok se pripremao za ovaj podvig, Basarić je uspio da postavi novu ljestvicu u disciplini vožnja bicikla na jednom točku na udaljenosti od 100 metara, uz start iz mjesta. 

"Vjetar mi ne ide u prilog, ali čini mi se da neće biti velike razlike i ako oborim rekord. Najviše sam vježbao start, a u ovu disciplinu sam ušao jednostavno iz ljubavi prema biciklizmu", rekao je Basarić prije nego je krenuo u lov na novi rekord.

Iako je prethodno uspio postaviti vrijeme od 12,74 sekundi i već tada oboriti svjetski rekord, tadašnji uspjeh nije mu priznat zbog propusta u organizaciji jer staza nije bila zadovoljavajuća. U novom podvigu Basarić je ravnotežu uspio održati 20-ak sekundi manje, no ipak vrijeme od 12.55 sekundi na zadnjem točku bicikla bilo mu je dovoljno da uđe među svjetske rekordere.

Zanimljivo je da je rekord oboren na unikatnom biciklu, koje je napravljeno za ovu namjenu, a vrijeme prilikom obaranja rekorda Basariću je mjerio Mehmed Baždarević, selektor A reprezentacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije