Šta BiH donosi Pariski sporazum o klimatskim promjenama

N. K.
Šta BiH donosi Pariski sporazum o klimatskim promjenama
Prije nekoliko dana i u BIH je stupio na snagu Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Ovim sporazumom naša država obavezala se do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto kako bi se ublažila posljedica globalnog zatopljenja i zaustavio daljnji rast temperature zraka.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na svojoj 32. redovnoj sjednici, održanoj 20. decembra 2016. godine, donijelo je Odluku o ratifikaciji Pariskog sporazuma uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Odluka Predsjedništva BiH o ratifikaciji je objavljena u Službenom glasniku BiH – Međunarodni ugovori“, broj 1. od 9. februara 2017., kazao je za Radiosarajevo.ba Nebojša Regoje iz Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Pariski sporazum potpisalo je 195 zemalja, a glavni cilj ovoga  sporazuma je smanjenje emisija stakleničkih plinova i ograničenja rasta globalne temperature na manje od dva stepena u odnosu na predindustrijski nivo.

Kako nam je objasnio naš sagovornik, nepripremljenost za klimatske promjene negativo utječe na privredni rast u BiH, jer uslijed poplava, požara, zemljotresa, privredni rast biva izuzetno usporen.

„Dokaz ovome su naša područja koja su u maju 2014. poharana poplavama. Ova područja se još nisu privredno oporavila. Drugo – pitanje zagađenja zraka, vode i tla. Ova vrsta zagađenja ne samo da smanjuje životni vijek ljudi, skraćuje i umanjuje radnu sposobnost, već trajno i negativno utiče na privredni razvoj zemlje, jer direktno pogađa prirodne resurse – floru i faunu, poljoprivrednu proizvodnju, itd. Uz to, kako je BiH mala zemlja, čak i prirodne katastrofe manjih razmjera imaju ogromne posljedice po privredu, putne komunikacije, itd...“, objašnjava nam Regoje važnost ovoga sporazuma.

Prema klimatskim modelima i scenarijima, stručnjaci procjenjuju da će do 2100. temperature na području BiH porasti od 2.4 do 4.9 °C a prisutan je i opći trend izmjenjivanja ekstremnih suša i poplava koje pogubno djeluju na sve ljudske aktivnosti.

Podsjećamo, Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šefovi misija zemalja članica u Bosni i Hercegovini pozdravili su činjenicu da je BiH ratificirala Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije