HUB 387 ugostio globalno takmičenje startupa Get in the Ring

Radiosarajevo.ba
HUB 387 ugostio globalno takmičenje startupa Get in the Ring
HUB 387 / Get in the Ring takmičenje

U sarajevskom HUB387 tokom vikenda je uspješno realizirano globalno takmmičenje “Get in the Ring”.

Riječ je o natjecanju startupa koje se održava se u preko 100 zemalja svijeta, te je ove godine prvi put stiglo i u Bosnu i Hercegovinu. Pobjednik u našoj zemlji je startup HaBeetat, koji je osvojio učešće na globalnom finalu “Get in the Ring” takmičenju, u Portugalu od 30. maja do 1. juna, zajedno s pobjednicima iz svih ostalih zemalja.

Tokom dva dana, svi prijavljeni startupi su najprije prošli trening koji je održao Jochem Cuppen, globalni direktor Fondacije “Get in the Ring”. Kroz ovaj trening startupi su dobili dragocjene savjete o tome kako da na najbolji način svoje ideje predstave pred potencijalnim investitorima. Nakon toga svoje su znanje primijenili boreći se kroz tri runde takmičenja kako bi osvojili mjesto u globalnom finalu.

Pobjednički startup  HaBeetat osnovan je 2014. godine, a osnova njihovog biznisa je proizvodnja pametnih košnica.

“Naš proizvod namijenjen je pčelarima kojima omogućava efikasniju proizvodnju meda,” ističe Semir Šakanović, suosnivač i direktor HaBeetat-a. U košnice se ugrađuju senzori za mjerenje temperature i vlažnosti, te težine meda. Na ovaj način, pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktop i mobilne aplikacije. “Cilj nam je privući mlađe generacije da se počnu baviti proizvodnjom meda,” nastavlja Šakanović.

Osim jedinstvene prilike za umrežavanje sa investitorima u Portugalu, HaBeetat i još tri startup-a učesnika odabrani su za učešće na Investment Caféu u organizaciji CEE Freiraum, koji će se naredni mjesec održati u Sarajevu. Jedan od ovih startupa ima priliku osvojiti put i boravak u startup inkubatoru Strascheg, preduzetničkog centra u Minhenu, gdje će svoju ideju predstaviti pred njemačkim investitorima.

“Get in the Ring HUB387” realiziran je uz pomoć Švicarskog poduzetničkog programa, Projekta zapošljavanja mladih (YEP) kojeg podržava Vlada Švicarske i kompanije Ministry of Programming, te u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Lonac.pro, CEE Freiraum, Masterwerk, Grafikom Šaran i Bookvar produkcijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije