Hristos se rodi: Pravoslavci danas slave Božić!

Radiosarajevo.ba
Hristos se rodi: Pravoslavci danas slave Božić!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / U Sarajevu pravoslavni vjernici zapalili badnjak

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić.

U hramovima SPC, slavljenje Božića počelo paljenjem badnjaka.

Ljudi se na Božić pozdravljaju riječima “Hristos se rodi” – “Vaistinu se rodi”.

Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umješena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, odnosno ne siječe se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Pored SPC, piše Srpskainfo, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Svim vjernicima koji danas slave rođenje Hristovo redakcija portala Radiosarajevo.ba želi srećan Božić uz tradicionalan pozdrav “Hristos se rodi”!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije