Arma Tanović-Branković: Hraniteljstvo je put ka smislu i ljubavi

J. Ć.
Arma Tanović-Branković: Hraniteljstvo je put ka smislu i ljubavi
Facebook / Arma Tanović Branković

Hraniteljstvo nije usvojenje!

Nakon ove rečenice, molim vas da ne odustanete od čitanja ovog teksta. Dakle, hraniteljstvo je oblik zaštite izvan vlastite porodice kojom se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici, ističe na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Arma Tanović-Branković, poznata bh. glumica i ambasadorica humanitarne organizacije Hope and Homes for Children.

Arma Tanović-Branković svake sedmice uljepša dan djeci bez roditeljskog staranja

Hraniteljstvo nije ništa drugo do roditeljstvo, i to veoma odgovorno.

Za one koji ne znaju, hraniteljstvo je rješenje za djecu kojima porodica porijekla ne može pružiti optimalnu skrb, te je osim djeci bez roditelja namijenjeno i djeci koja su ostala bez adekvatnog roditeljskog staranja ili čiji je razvoj ometen u vlastitoj porodici. Hraniteljstvo je oblik zaštite i za djecu s invaliditetom, odgojno zanemarenu djecu, djecu u sukobu sa zakonom, djecu žrtve porodičnog ili drugog oblika nasilja, djecu žrtve trgovine ljudima, djecu žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, djecu s problemima u ponašanju, te maloljetne trudnice i maloljetne roditelje.

Dijete u hraniteljskoj porodici može biti smješteno bilo kada od rođenja do kraja redovnog školovanja, a za to vrijeme, osim što rade s hraniteljskim porodicama kako bi boravak djeteta u hraniteljstvu što bolje odgovorio na potrebe djeteta, socijalne radnice i radnici pomažu i u stvaranju boljih uslova za vraćanje djeteta u porodicu porijekla. 

"Dijete se smiješta u hraniteljsku porodicu privremeno, dok se ne steknu uslovi povratka u biološku porodicu, dok se za dijete ne nađe dugoročni smještaj (usvojenje) ili dok se dijete nalazi na redovnom školovanju, tačnije do osamostaljivanja", pojašnjava nam.

Hraniteljstvo prema potrebama hranjenika može biti:
a) tradicionalno hraniteljstvo,
b) specijalizovano hraniteljstvo,
c) hitno hraniteljstvo i
d) povremeno hraniteljstvo.

Kada je riječ o emocijama, hraniteljstvo, usvojenje i roditeljstvo se zapravo malo razlikuju. U suštini hraniteljstvo podrazumijeva empatiju, altruizam te stavljanje djetetovih potreba prije vlastitih.

"To je jedan 'roller-coaster' osjećanja u kojem ste spremni da za dijete o kojem se brinete učinite sve, da ga volite više od samog sebe, ali i da prihvatite da ćete se možda rastati, znajući da ste mu spasili život. Ili ako ne život, onda ste ublažili njegovu traumu gubitka vlastite porodice", govori naša sagovornica.

Veza između djeteta i hraniteljske porodice se vrlo rijetko prekida. Hraniteljstvo je privilegija posebnih ljudi, koji su spremni da vole bezuslovno i bez straha od tuge. 

U nekom vremenu otuđenja, okrutnosti, besmisla, egoizma, licemjerja, poznavati hraniteljske porodice, vidjeti djecu koja odrastaju okružena pažnjom koju zaslužuju je potvrda da suštinsko dobro, ipak postoji i da je vrlo moćno, navodi ona.

Arma Tanović Branković: Glumica, slikarica, hraniteljica... sjajna žena

Arma_Tanovic_magazinAzra.jpg - undefinedFoto: Magazin Azra

"Ljudi ne samo u BiH već u cijelom svijetu, o čemu dosta čitam na različitim internacionalnim blogovima hranitelja, ne znaju mnogo o hraniteljstvu ali i kada se informišu o tome često su obeshrabreni i demoralisani raznim izazovima koje ono donosi. No iz vlastitog iskustva mogu reći da biti hranitelj znači biti istinski ispunjena i sretna osoba.

Ovaj naš život je prolazan, kratak i često uronjen u bezličnu svakodnevnicu. Hraniteljstvo je put ka smislu i ljubavi. Statistika je neumoljiva, s njom nema uljepšavanja, a kada je riječ o djeci bez roditeljskog staranja u BiH, nije nimalo dopadljiva – oko 2.000 djece u ovom trenutku u BiH živi izvan svoje porodice, mahom u okviru institucionalnog smještaja!

Svako jutro se budim s pitanjem da li mora biti tako?

Porodica i odrastanje u porodičnom okruženju, osjećaj jednakosti djeteta sa svojim vršnjacima koji imaju mamu i tatu, osjećaj da si prihvaćen takav kakav jesi je pravo svakog malog bića", ističe Tanović-Branković.

Mišljenja je da je neizmjerno važno podizati svijest o hraniteljstvu, ne samo kroz medije, već i na individualnom planu. Isto tako važno je ohrabriti, podstači i motivsati osobe, parove ili porodice koje bi mogle postati hranitelji.

"Molim vas, pričajte o hraniteljstvu. Možda upravo vaš glas spoji neko dijete i njegovog budućeg hranitelja", dodaje.

Arma Tanović - undefinedPrivatni album : Arma Tanović-Branković

Hraniteljstvo ili porodični smještaj je prisutno u bh. tradiciji i kulturi desetljećima. Svako od nas poznaje ili ima u porodici nekoga ko je odrastao u srodničkom ili nesrodničkom hraniteljstvu ili je bio hranitelj.

Kako saznajemo, u hraniteljskim porodicama trenutno živi oko 580 djece u BiH. Strateški razvoj i promocija ove vrste smještaja za djecu bez roditeljskog staranja intenzivirana je 2013., a prošle godine usvojen je i novi zakon na nivou Federacije BiH koji ovaj proces znatno olakšava i podstiče.

U njegovu impelementaciju, ali i promociju hraniteljstva uključeni su JU Kantonalni centar za socijalni rad, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Hope and Homes for Children, UNICEF, SOS dječija sela. Mnogo je dobre volje i dobre energije. No i velika je potreba za hraniteljskim porodicama.

Najveći izazov je donijeti odluku u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima. 

Zanimalo nas je i kako se postaje hranitelj i ko je prva adresa kojoj se osoba treba obratiti?

"Osoba koja želi postati hranitelj se treba obratiti Centru za socijalni rad Općine u kojoj živi gdje će dobiti sve potrebne informacije o zakonski propisanim uslovima te administrativnom procesu koji se treba proći, a koji zaista nije komplikovan. Važno je istaći da hranitelj može biti kako par tako i pojedinac koji ne živi u bračnoj zajednici te da potencijani hranitelji prolaze specijalni nacionalni trening ili trening za hranitelje u FBiH, koji im pomaže u sticanju kompetencija za hraniteljstvo. Hope and Homes for Children organizacija je također dobra adresa kojoj se osoba zainteresirana za hraniteljstvo može obratiti", rekla je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Arma Tanović-Branković.

Također, vrijedi napomeniti i to da hranitelji imaju svu neophodnu podršku od strane Centra za socijalni rad i nakon što se dijete smjesti u porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije