Hoće li se u FBiH ustupati radnici: Robovlasništvo ili rješenje nedostatka snage

M. R. S.
Hoće li se u FBiH ustupati radnici: Robovlasništvo ili rješenje nedostatka snage
Foto: Ilustracija / Sezonski posao

U Federaciji BiH namjerava se donijeti zakon po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno ustupiti drugom preduzeću.

Naime, Prijedlog zakona o ustupanju radnika danas će se naći na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH koja se održava u Mostaru.

I dok iz Saveza samostalnih sindikata BiH ocjenjuju da je ustupanje radnika robovlasništvo, u Udruženju poslodavaca, koje je sačinilo zakon, kažu da se njime rješava i problem nedostatka radne snage.

Selvedin Šatorović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Selvedin Šatorović

„To je robovlasništvo. Iznajmljuje se radnik kao kombi. Radnik postaje stvar. Onaj koji je prinuđen da radi, ne može postavljati uslove, a taj drugi poslodavac kojem vas iznajmljuju nema obaveza prema vama“, rekao je za Radiosarajevo.ba Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, pak nam kaže da institut ustupanja radnika postoji u svakoj zemlji.

„Rješava se pitanje nedostatka radne snage za privremene i povremene poslove koji su sada regulisani ugovorom o djelu, a donošenjem zakona bi imali isti pravni status kao zaposleni“, dodao je Pandurević.

Mladen Pandurević - undefined

Fena: Mladen Pandurević

Pojasnio je da bi, prema predloženom zakonu, firme unutar jedne grupacije mogle ustupati radnike, kao i da bi se njime olakšalo zapošljavanje prilikom sezonskih poslova poput berbe voća i sječe šume.

„Firma koja ima višak vozača mogla bi ih ustupiti drugoj kojoj nedostaje taj kadar. Zašto bi im dali otkaz umjesto da ih ustupe“, odgovorio je Pandurević.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definisan ugovor o ustupanju radnika između preduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plata ili nezaključivanja ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije