BiH / Prva operacija primjenom 3D tehnologije: Mostarac dobio implantat na lobanji

17. 07. 2017. u 19:05:00 N. K.

Shares:0

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar krajem juna izvedena je prva operacija u BiH primjenom 3D tehnologije kojom je pedesetpetogodišnji Mostarac dobio printani 3D implantat na lobanji.

Prema informacijama koje smo dobili iz ove medicinske ustanove, operaciju je izveo tim ljekara predvođen profesorom Goranom Lakičevićem i profesorom Brunom Splavskim s Klinike za neurohirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, koji je, inače, prvi u Hrvatskoj izveo ovaj zahvat, u saradnji s Mašinskim fakultetom u Zagrebu koji radi 3D implantate.

"Riječ je o novoj operacijskoj metodi gdje se pomoću 3D printera napravi implantat kojim se doslovno rekonstruira prvobitni izgled glave, tačnije kostiju lobanje", rekao je za Radiosarajevo.ba dr. sc. Goran Lakičević s Odjela za neurohirurgiju UKB Mostar.

On je pojasnio da je operacija urađena na pacijentu kome je ranije, usljed operativnog zahvata, uklonjen dio lobanje.

"Bolesniku je urađen CT glave s posebnim osvrtom na koštane strukture ( tzv. prozor za kost) i posebno zadanim koordinatama da bi u kasnijem toku rada bilo lakše doslovno rekonstruirati koštani defekt. Kontaktiran je prof. Mladen Šercer s Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu, i na njihovom institutu u Zagrebu je urađeno 3D printanje umetka“ objasnio je dr.sc. Lakičević.

Ovo je veliki iskorak za cjelokupnu bh. medicinu jer je 3D tehnologija printanja – tehnologija budućnosti.

"Navedenom tehnologiju je moguće primijeniti u svim dijelovima hirurgije, ortopedije, otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije. Uz pomoć 3D tehnologije se mogu rekonstruirati kosti lica, donje čeljusti, a također i duge kosti ruka i noga", istaknuo je vođa tima ljekara koji je izvršio prvu operaciju u BiH primjenom 3D tehnologije.

Cijena ovake operacije iznosi oko 5.000 KM, ali očekivati je da će nadležne institucije u našem zdravstvu prepoznati i pomoći u popularizaciji ove metode i da će snositi dio liječenja kod ovih bolesnika.

"Navedena operacija je do sada urađena šest puta u Hrvatskoj. U ostalim zemljama regiona nije došlo još do primjene ove operacijske metode što našu zemlju svrstava u vodeću zemlju pored Hrvatske kada je riječ o ovakvoj vrsti hirurških zahvata“, zaključio je dr.sc. Goran Lakičević s Odjela za neurohirurgiju UKB Mostar.

KOMENTARI (1)