Hiljade došle u BiH na Štraparijadu: Znate li za ovo takmičenje s konjima

Radiosarajevo.ba
Hiljade došle u BiH na Štraparijadu: Znate li za ovo takmičenje s konjima
Foto: Facebook / Štraparijada u BiH

Više hiljada ljudi došlo je danas na privatnu arenu na sjeverozapadu Bosne kako bi navijalo za omiljene konje koji se takmiče u tradicionalnom natjecanju u vuči teških trupaca - Štraparijadi.

Štraparijada se održava dva puta godišnje, a parovi konja se takmiče u snazi, vukući trupce na 100 metara dugoj stazi. I ove godine, na Karaulu kod Izačića je došlo više hiljada fanova iz BiH, ali i iz Srbije i Hrvatske. 

"Radim u šumi s konjima za vuču već deset godina i sve slobodno vrijeme trošim tako što treniram s njima", kazao je za Reuters Đurac Galić iz Bosanskog Petrovca, koji je danas proslavio svoju drugu pobjedu.

Konji se takmiče u tri kategorije, ovisno o težini koju vuku - najteži trupci teški su oko dvije tone. Reuters piše kako su posjetitelje - uglavnom muške - zabavljali folk pjevači, a neizostavna je bila i janjetina s ražnja.

Samir Aličić, čovjek koji organizira Štraparijade još od prve, koja je održana u Izačiću 2012, objašnjava kako je uložio sopstveni novac da napravi trkaću arenu i pripadajuće objekte. Vlasti su prepoznale njegove napore, no organizacije za zaštitu životinja traže zabranu takmičenja, jer, kako tvrde, konji su u strahu, izloženi povredama i bolovima.

Aličić i Galić tvrde da nije tako, jer je zakon koji je donešen prije nekoliko godina zabranio bičevanje i udaranje životinja. Dodaju da su na trci prisutni i veterinari, koji pregledavaju životinje prije i poslije utrke.

"Konj koji ne žele da vuče - odustane. Nema ništa loše u ovome", govori Galić za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije