Heroji nacije!

Radiosarajevo.ba
Heroji nacije!
Foto: AA/Pixsell / Amel Tuka i Fata Orlović

Iako je za bosanskohercegovačke novinare, a posebno redakciju Radiosarajevo.ba, zbog poznatih događaja, ova sedmica bila posebno izazovna, ona je donijela i neke pozitivne, lijepe, događaje.

Priredio: Faruk Vele

Prije svega, riječ je o historijskom uspjehu Amelu Tuke na Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali i odluci Evropskog suda za ljudska prava koji je poslije dugogodišnje borbe dao pravnu satisfakciju nani Fati Orlović, te naredio uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz njezine avlije.

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju, portala Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana.

Podrška Radiju Sarajevo
(Subota, 28. septembar)

Osobe uhapšene zbog napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba predate su u subotu u nadležnost Tužilaštva KS.

"Policijski službenici MUP-a KS su nakon prijave portala Radiosarajevo.ba preduzeli mjere u skladu sa zakonom i na vrlo efikasan način lišili slobode dva lica", kazao je glasnogovornik MUP- a KS Mirza Hadžiabdić.

Tokom subote stigle su brojne reakcije i osude napada na našu redakciju. Među onima koji su se oglasili je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon napada: U redakciju portala Radiosarajevo.ba pristižu brojne reakcije iz BiH
Ambasada SAD-a u BiH dala podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba
Novalić osudio napad na portal Radiosarajevo.ba
Asocijacija sportskih novinara osudila napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba

BH novinari osudili napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba

Stigli su i brojni izrazi podrške, na kojima se ponovo zahvaljujemo svim kolegama i redakcijama, organizacijama, ličnostima...a redakcija portala Radiosarajevo.ba uputila je, i formalno, izraze zahvalnosti svima koji su dali podršku našoj medijskoj kući. O svemu čitajte OVDJE.

U Afganistanu su održani izbori. Izbore su obilježili napadi s više žrtava i desetinama ranjenih.

Branislav Borenović novi je, stari, predsjednik PDP. Reizabran je sa 342 glasa ZA i šest protiv na 9. Saboru stranke u Banjoj Luci.

Jedna poruka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića ponovo je izazvala pažnju javnosti.

Javnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je malo interesovala značajna panel diskusija o velikoj stvari – Kulturno-sportskom centru 'Skenderija'. Desilo se prvi put poslije posljednjeg rata da o budućnosti sarajevskog simbola razgovara svaki zainteresovani pojedinac.

Da višedecenijski građevinski kompleks bude stvar o kojoj se mora razgovarati, zaslužna je i historičarka moderne arhitekture i urbanizma Mejrema Zatrić koja je govorila za portal Radiosarajevo.ba.

Mladi par iz Ekvadora pao je s trećeg sprata i na mjestu preminuo. Do nesreće je došlo uslijed seksualnog odnosa 28-godišnje žene i 35-godišnjeg muškarca na balkonu.

Snimak nasilja nad djecom u Saudijskoj Arabiji šokirao je ponovo svjetsku javnost.

Banjolučanin Robert Dacešin jedan je od rijetkih sretnika čiji je posao putovati svijetom. Dacešin, inače, vodi najčitaniji putopisni blog u BiH – Rio priče sa putovanja. Ovo je priča o njemu.

Prenijeli smo i priču o porodici Kunovac iz Ustikoline.

Performansom glumice Mone Muratović, kojim je predstavljena Konvencija o pravima djeteta te pratećim nastupom Sarajevo Drum Orchestra i dječijeg hora Superar, u subotu je zvanično otvoren mali MESS, dječiji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je, prvi put u Banja Luci, upriličilo javno druženje za vlasnike i ljubitelje pasa, za roditelje, djecu, veterinarske stručnjake i sve druge prijatelje životinja.

Amel Tuka je u subotu nešto iza 17 sati po našem vremenu, krenuo prema cilju - plasmanu u finale Svjetskog prvenstva u utrci na 800 metara u Dohi. Bila je to prva naznaka dobrih vijesti.

Bravooo, šampione: Amel Tuka ostvario plasman u polufinale
Pogledajte kako je Tuka izborio plasman u polufinale i ponovo oduševio BiH
Amel Tuka danas počinje Svjetsko prvenstvo: Poznato i kada trči kvalifikacije

Kada ne ide Juventusu, obično se pojavi Miralem Pjanić i završi priču. Evo i kako...

Proslavljeni slovenački fudbaler bosanskohercegovačkog porijekla Suad Beširević preminuo je u 56. godini.

 

Pobjeda Kurza
(Nedjelja, 29. septembar)

Konzervativni austrijski čelnik Sebastian Kurz i njegova Narodna stranka pobijedili su na nedjeljnim vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji, no trebat će koalicionog partnera za sastavljanje stabilne vlade.

Sebastian Kurz i Narodna stranka pobijedili na parlamentarnim izborima
Kako su građani Beča glasali na Parlamentarnim izborima?

Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića informirao je javnost o netačnim i selektivnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) i Novinske agencije RS-a (SRNA).

Žestoko je odgovorila predsjednica Hrvatske.

A Željko Komšić opet uzvratio.

Učiteljica D. P., koja drži nastavu u sklopu produženog boravka u sarajevskoj Osnovnoj školi “Čengić-Vila 1”, na Facebooku je objavila fotografije i statuse koji su naišli na žestoke reakcije na društvenim mrežama i medijima.

Povodom 26 godina od zatvaranja logora Dretelj, u organizaciji Udruženja logoraša Stolac i Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Šarića kući u Stocu održana je javna tribina.

Naša Semra Hodžić nastavila je serijal o starim gradovima i naseljima.

Trka/šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure održana je u Sarajevu, a registrovano je rekordnih više od 8.000 učesnika. Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih pregleda.

Race for the Cure: Registrirano preko 8.000 učesnika u Sarajevu
Uposlenice kompanije Meggle u prvim redovima Trke za život

Istraživali smo fenomen najbrže rastućeg YouTube kanala na Balkanu čiji je vlasnik Namik Đulić poznatiji kao Nuni.

Nuni ima hiljade fanova i zvijezda je na YouTubeu: Ovo je njegova tajna uspjeha

Tropska oluja Lorenzo harala je Atlantikom.

Jeffreyja Epsteina, milijardera koji se u augustu ove godine navodno ubio u ćeliji, u zatvoru u Palm Beachu posjećivala je tada maloljetna Nadia Marcinkova, navodno djevojka s naših prostora.

Tjelohranitelj saudijskog kralja Salmana ubijen je u uličnom obračunu, objavili su državni mediji u Saudijskoj Arabiji.

Čitavih 20 minuta, koliko je trajalo njezino saslušanje, 34-godišnja Sarah Barrass iz Sheffielda (Engleska) plakala je pred sudom dok je govorila kako je ubila svoje sinove, 14-godišnjeg Blakea i 13-godišnjeg Tristana.

Stihi, Gagara i Toshi, trojac koji stoji iza sarajevske grupe Helem nejse, uspješno je okončao bh. i regionalnu turneju. Svirali su, kažu, od Triglava do Đevđelije. Donijeli smo priču o njima.

Amel Tuka trčat će u finalu na 800 metara Svjetskog prvenstva u atletici. Najbolji bosanskohercegovački atletičar je u polufinalu osvojio  prvo mjesto i plasirao se u finale. On je pobijedio u vremenu 1:45.63. Bryce Hoppel (USA) je bio drugi i on se također plasirao u finale. 

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Herecegovine Edin Džeko nastavio je postizati golove u dresu AS Rome

Tuzla City i Željezničar odigrali su odličnu utakmicu na Tušnju, koja je završena rezultatom 2:2 i podjelom bodova.

Duel dvije prvoplasirane ekipe opravdao je epitet derbija, a akteri na terenu su se pobrinuli da svi oni koji su posmatrali utakmicu mogu uživati. Po završetku utakmice desio se incident u službenim prostorijama.


Nesreća koja je potresla BiH
(Ponedjeljak, 30. septembar)

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj su stradale tri osobe, od kojih jedna beba, dogodila se u ponedjeljak u mjestu Zovik, nedaleko od Sarajeva.

Poginuli su, prema kasnijim saznanjima, Adna Serdarević-Divović (31), njen četvoromjesečni sin i njena majka Senada Serdarević (57). Dok su se vraćali iz Doma zdravlja u Hadžićima, oni su automobilom podletjeli pod kamion i nastradali.

Nezapamćena tragedija iznova podsjeća na važnost sigurnosti u saobraćaju, jer su nesreće sve češće i sve teže.

Prve informacije o teškoj saobraćajnoj nesreći kod Sarajeva
MUP KS: Objavljen identitet i godišta stradalih kod Hadžića
Sarajevska policija se oglasila o tragediji u Hadžićima: U nesreći poginule tri osobe
Težak udes kod Hadžića: Čeka se riječ vještaka, naređena i obdukcija

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su se okupili u Sarajevu kako bi protestovali nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji. 

Okupljanje je počelo ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici, u Sarajevu u 12 sati, odakle se krenulo prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje i procesuira slučaj napada na Radiosarajevo.ba, a nakon toga prema Državnom parlamentu tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Protest novinara u Sarajevu: Državo, zaštiti nas, mi imamo pravo na rad i slobodu!
Austrijski mediji o protestu bh. novinara i napadu na redakciju "Radiosarajevo.ba"
Svjetski mediji o protestu novinara zbog napada na portal Radiosarajevo.ba

Nastavile su se i osude sramnog napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba.

OSCE: Osuđujemo napad na novinare portala Radiosarajevo.ba
Salem ef. Dedović: Nasrtaji na redakciju i slobodu javne riječi

Uoči protesta u Sarajevu, pojavili su se grafiti protiv novinara u glavnom gradu BiH.

Britanska policija je objavila fotografiju automobila potpuno uništenog u saobraćajnoj nezgodi kao upozorenje drugim vozačima da budu oprezni vozeći tokom kišnih padavina.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u ponedjeljak je pred sudijom Igorom Todorovićem nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Učiteljica Dijana Pelidija, koja drži nastavu u sklopu produženog boravka u sarajevskoj Osnovnoj školi “Čengić-Vila 1” tokom vikenda naišla je na žestoke reakcije na društvenim mrežama i u medijima. Tragom medijskih natpisa i reakcija građana, oglasili su se i iz Udruženja učitelja Kantona Sarajevo.

Hrabri dječak Mak Hasić, nakon višemjesečne borbe za život stigao je u Sarajevo.

Prof. dr. Zehra Dizdarević, pulmologinja i alergologinja, govorila je za Radiosarajevo.ba o alergijama, sve ono što trebate znati.

Amel Tuka se u ponedjeljak pripremao da u Dohi trči finalnu utrku na 800 metara na Svjetskom prvenstvu. Naš najbolji atletičar je u nedjelju navečer obradovao Bosnu i Hercegovinu sjajnim nastupom u svojoj polufinalnoj utrci, u kojoj je ubjedljivo osvojio prvo mjesto i plasirao se u još jedno finale.

Edin Džeko uputio je emotivnu poruku Amelu Tuki uoči važne utrke.

Edin Džeko poslao emotivnu poruku Amelu Tuki

Azmir Husić, vlasnik Tuzla Cityja, govorio je za naš portal o planovima za dovođenje novog trenera njegovog tima.

 

Amel Tuka i nana Fata
(Utorak, 1. oktobar)

Bio je ovo dobar dan za Bosnu i Hercegovinu!

Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi i našoj zemlji donio srebrnu medalju!!!

Tuka je utrku istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji lični rezultat sezone.

Riječ je o historijskom uspjehu bosanskohercegovačke atletike i sporta uopće.

Uslijedilo je veliko slavlje u Zenici i zeničkom kraju.

Nakon senzacionalnog uspjeha za Radiosarajevo.ba je govorio i Tukin otac Senad.

A podsjetili smo na životni put 'bosanske gazele'.

Uslijedile su brojne čestitke Amelu Tuki. Sve o tome i inače velikom uspjehu čitajte OVDJE.

Istog dana, Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević-Polju.

Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve izgrađene na imovini lica koja su preživjela genocid u Srebrenici. U spomenutoj presudi Vijeća u predmetu Orlović i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 1. (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Nana Fata govorila je za Radiosarajevo.ba. Vrijedilo je, kazala je, boriti se sve ove godine i svima preporučila da 'ostave tuđe, a da se bore za svoje'.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović naveo u intervjuu za naš portal kako je Sud dao rok od tri mjeseca da se ukloni crkva iz dvorišta nane Fate Orlović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je delegaciju portala Radiosarajevo.ba.

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je stigla tužna vijest - umro je Nijaz Velagić Čedo, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) prvi oružani napad na Bosnu i Hercegovinu izveli su 1. oktobra 1991, kada su napali, opljačkali, zapalili i do temelja uništili hercegovačka sela Hrasno i Ravno. Prisjetili smo se tih događaja prije 28 godina.

Definirati položaj ventilacijskih koridora, da li visoki građevinski objekti utiču na kvalitet zraka, kako poboljšati protok zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - pitanja su na koje je odgovorila studija Značaj urbanih ventilacionih koridora i pregled najboljih praksi.

Federacija Bosne i Hercegovine je napravila korak naprijed u istraživanju mogućih nalazišta nafte i plina.

Rus Eduard Viktorovič Nikitin (42), koji je oteo dječaka i držao ga u zatočeništvu deset godina, dobio je 20 godina zatvora u strogo čuvanom zatvoru. Gnusna priča potresla je svijet.

"Sjećanje na Darija Džamonju" program je koji se deset zadnjih godina 1. oktobra realizira u sarajevskoj kafani "Šetalište", a održan je i u ovaj utorak.

 

Bosna slavi Amela
(Srijeda, 2. oktobar)

U srijedu navečer se dogodio trenutak koji će zlatnim slovima biti upisan u historiju bh. sporta - Amelu Tuki je zvanično uručena srebrena medalja na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Tuki uručena medalja: Ovaj trenutak bit će zlatnim slovima upisan u bh. sportu
Poznat termin dodjele medalje za Amela Tuku: Cijela BiH uz male ekrane

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka objavio je na svom Facebook profilu video poruku građanima BiH, a koju je snimio za N1.

Stigla su i prva priznanja i nagrade najboljem bh. sportašu.

Olimpijski komitet BiH nagradio Tuku sa 15.000 KM
Evo koliko je Tuka do sada zaradio za osvojeno srebro u Dohi

Kriza s isporukom plina zaprijetila je Federaciji BiH i Sarajevu. KJKP Sarajevogas informisan je da "Gas Promet" a.d, u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u RS-u, prestaje 1. oktobra 2019. sa obavljanjem usluge transporta za potrebe BH Gas d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz Sarajevogasa.

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u srijedu je održan maratonski sastanak o aktuelnoj situaciji s transportom gasa. Sastanak je trajao skoro deset sati, a mediji su na zakazanu press konferenciju čekali od 15 sati.

Britanski premijer Boris Johnson predstavio je novi plan za Brexit. Prema tom planu, Sjeverna Irska ostala bi u posebnom odnosu s Europskom unijom do 2025. godine.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine sa bh. tržišta je povukla lijek Ranibos koji sadrži aktivnu supstancu ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd

Vlada Kantona Sarajevo prebacila je najmanje 325 hiljada maraka namjenskih sredstava na Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS koje je Elmedin Konaković kasnije, kao grantove, proizvoljno dodjeljivao uduženjima bliskim svojoj političkoj partiji. Objavio je to portal Žurnal u najnovijem istraživanju.

Konaković je istog dana odgovorio na navedene medijske tvrdnje.

U bh. javnosti je snažno odjeknuo tekst hrvatskog pisca i kolumniste Ante Tomića o Željku Komšiću.

Policijski službenici Sedme PU uhapsili su M. K. (1952) iz Foče, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje opće opasnosti.

Također, u šumi u mjestu Vlajići, područje opštine Teslić, došlo do prevrtanja traktora, u kom je smrtno stradao J.P. (19), a dvije osobe su povijeđene.

Nakon što je završena tenderska procedura IPSA Institut d.o.o. Sarajevo radit će studiju izvodljivosti za izgradnju žičare na lokalitetu Nahorevo - Nahorevska brda.

Prisjetili smo se dana kada nas je, prije dvije godine, napustila Azra Kolaković poznatija kao Donna Ares. Junakinje iz Bihaća svi se sjećaju kao lavice velikog srca, nasmijane do kraja, velike humanistice i borca.

Podsjetili smo na neke malo poznate stvari iz historije islama.

Tradicionalno najsvečanija ceremonija u sklopu Internacionalnog teatarskog festivala MESS, dodjela nagrada za doprinos teatarskoj umjetnosti, upriličena je u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Dramska umjetnica Jasna Diklić ovjenčana je ‘Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos dramskoj umjetnosti’, za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i brojne uloge koje su postale dio historije bh. teatra.

Boris Isaković - glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, zablistao je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Predstavio se u glavnoj ulozi u Fasbinderovoj predstavi ‘Zašto je poludio gospodin R’, u izvrsnoj režiji Bobe Jelčića.

 

Dodikova policija na granici
(Četvrtak, 3. oktobar)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za Radiosarajevo.ba o pritiscima Rusije, zahtjevima bh. entiteta RS i plinskoj krizi. Ovo su bile njegove poruke...

Sudeći prema informacijama koje je u četvrtak objavio portal Žurnal, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik započeo je realizaciju svog plana o izvođenju specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP-a RS) na granice. Pisali smo o tome.

Došli smo i do dokaza o boravku pripadnika MUP-a RS na državnoj granici kod Karakaja.

O predstojećem izboru reisul-uleme za Radiosarajevo.ba govoro je prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Nakon incidenata u Širokom Brijegu, zahtijevali smo da se institucije BiH konačno pozabave problemom huliganizma.

Nogometni savez BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima, saopćeno je iz NS BiH.

Banjolučki advokat i počasni predsjednik Advokatske komore RS-a Jovan S. Čizmović ošamario je u utorak, tokom uviđaja u Banjoj Luci, advokaticu Melihu Filipović (85). Sraman događaj za Banju Luku!

Stigao nam je i prvi snijeg...

Donesena je odluka da u petak bude nenastavni dan u školama u Kantonu Sarajevo.

U sarajevskom naselju Stup, u krugu Tibrinih zgrada, pronađeno je tijelo muškarca, a policija za sada sumnja u slučaj samoubistva.

Državljanin Bosne i Hercegovine nožem je ranio bivšu ženu u austrijskom mjestu Gmunden. 

Objavili smo ekskluzivnu informaciju o dolasku legendarne francuske grupe Gipsy Kings u Sarajevo.

Vršilac dužnosti generalnog direktora GRAS-a Avdo Vatrić govorio je u intervjuu za Radioarajevo.ba.

Zastupnici Europskog parlamenta u martu ove godine podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu Europske unije (EU) za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine. Istraživali smo kada će FBiH primijeniti navedene mjere.

Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez još jednog reprezentativca i potencijalnog Zmaja.

 

 

Ti si naš ponos
(Petak, 4. oktobar)

Bosna i Hercegovina je jučer dočekala svog Amela Tuku. Popularni atletičar u Sarajevo je stigao nakon historijskog uspjeha i osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi. 

Šampiona su dočekali brojni građani. 

Građani dočekali Tuku: Ti si ponos države; Amel: Ja sam vaše dijete, ovo je za vas
Ispred Sarajevskog aerodroma heroja iz Dohe čeka nekoliko stotina navijača
Amel Tuka stigao u Sarajevo: Srebro iz Dohe sija zlatnim sjajem u Bosni i Hercegovini

Uputio je i prve poruke bh. javnosti.

Na Aerodromu Sarajevo dogodio se dirljiv susret Amela i njegove izabranice Amine Pivić, nakon čega je obznanio da se ženi 12. oktobra. 

Tuka je spektakularno dočekan i u njegovom rodnom Kaknju.

"Amele, Amele... mi te volimo...": Kakanj priredio spektakularan doček za Tuku

Vrhunac večeri dogodio se u Zenici. Osvajaču medalje za Bosnu i Hercegovinu iz Dohe u petak navečer u Zenici je priređen veličanstven doček, uz spektakularni vatromet. 

Na stadionu Atletskog kluba Zenica, gdje je Amel počeo svoj put prema svjetskim visinama, okupilo se više od 6.000 najvjernijih fanova najboljeg sportiste naše zemlje. Bila je to noć za pamćenje. 

Veličanstvena atmosfera u Zenici: Na dočeku Amela Tuke 6.000 ljudi
Uživajte u 20 fotografija fantastičnog dočeka Amela Tuke u Zenici

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković održao je u petak u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je javnosti rekao koliko su potrošili novca sa kabineta, kome je novac doznačen, koliko je trošio kao premijer SDA i "zašto to može kad si SDA, a ne može kad nisi"... 

Nije se dugo trebao čekati žestok odgovor SDA.  

Nino Ivanković, vlasnik poznate Vile Ivanković u mjestu Buna kod Mostara pronađen je mrtav u petak. Sumnja se da je za ubistvo odgovorna Sunita Hindić Bošnjačković (1998), koja se dala u bijeg. Da li je ona zaista odgovorna u ovom slučaju, pokazat će istraga. 

Buna kod Mostara: Stižu nove informacije o ubistvu poznatog ugostitelja
Policija traga za jednom osobom zbog ubistva kod Mostara
Nakon ubistva kod Mostara: Naređena obdukcija, traga se za počiniocem

Osumnjičena se u večernjim satima predala policiji u srednjoj Bosni. 

Predala se osumnjičena za ubistvo kod Mostara

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, izazovima koji se nalaze pred Europskom unijom, ali i potencijalima koje naša država posjeduje. 

O bosanstvu i Bosni u intervjuu za naš portal govorio je Taner Aličehić.  

Posljednji potresi širom Bosne i Hercegovine, ali i regije uznemirili su građane. Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomjeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa. Istraživali smo mogu li se predvidjeti novi potresi na našem području.  

Pedesetpetogodišnji Miro Bojanić objesio se u svom porodičnom domaćinstvu u Donjoj Lupljanici, nadomak Dervente, u jeku opsežne potrage za njegovom kumom Mirjanom Vidaković (43), čije je nestanak policiji lično on prijavio, dvanaesti dan nakon što je, 11. septembra, posljednji put viđena. Pozadina ovog događaja mnoge je šokirala.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila kod Grabenstätta u Njemačkoj poginuo je 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.  

Deset godina je prošlo od najcrnjeg dana bosanskohercegovačkog fudbala. Dana kada je na ulicama Širokog Brijega ubijen navijač Sarajeva - Vedran Puljić. Prisjetili smo se tih tragičnih dana na jugu BiH. 

O ubistvu njegovog brata pred kamerama je prvi put govorio Igor Puljić. 

Iz NK Široki Brijeg oglasili su se u petak povodom nesportskog ponašanja dijela domaće publike na utakmici NK Široki Brijeg - FK Sarajevo u Kupu BiH, ocijenivši kako su dvostruki kriteriji od strane FK Sarajevo neprimjereni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije