Heroj, spasilac devet života: Za mene je čovjek - čovjek, nebitni su vjera i nacija

F. Z.
Heroj, spasilac devet života: Za mene je čovjek - čovjek, nebitni su vjera i nacija
Foto: Facebook / Zoran Mijić

Posljednji put sa Zoranom Mijićem, golmanom Borca iz Kozarske Dubice smo razgovarali na izmaku 2016. godine. U decembru 2016. godine Mrmi je kraj svog imena imao pet upisanih spašenih života. Od tada do danas ovaj heroj iz Kozarske Dubice spasio je još četiri života.

"Vidite šta me snašlo. Deveti put nekome spašavam život", iskreno počinje razgovor za Radiosarajevo.ba popularni Mrmi i nastavlja:

"Ovaj deveti put bio je u nedjelju. Krenuo sam na trčanje i prolazio sam kraj luna parka. Tada sam vidio u jednom trenutku da je neka graja i da je jedno dijete otkopčalo pojas i nogom već počelo ispadati prema šinama. Potrčao sam sa nekih desetak metara udaljenosti i u posljednji trenutak sam ga uhvatio i spasio da ne ode pod šine. Roditelji su naravno bili presretni, kao i ljudi koji su bili tu. Čestitali su mi i rekli da gdje god se pojavim neka je nevolja, ali da su ponosni što me imaju, jer sam devet puta spriječio neku tragediju", kaže Mijić.

Roditelji su bili jako zahvalni, ali i u velikom šoku.

"Ja sam bio pod velikim stresom i tri dana sam zbog povišenog pritiska išao u hitnu, a kamo li roditelji. Bili su jako zahvalni i naravno bili su pod velikim šokom", ističe Mijić.

Nagrade i zahvalnice Mijić je dobio u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a ponosno ističe da je nagrađivan od predstavnika tri najveće vjerske konfesije u Bosni i Hercegovini.

"Do sada sam dobio 50 odlikovanja, dva ordena, medalju zasluge za narod, nagrada Nezavisnih, ponos BiH u Mostaru i još mnogo nagrada iz ministarstava iz oba entiteta. BiH ću predstavljati u Dublinu 21. decembra na smotri najvećih humanista. Ja sam eto među tim ljudima i bit će mi čast da predstavljam Bosnu i Hercegovinu", kaže Mijić.

Novce koje je dobio kao nagradu kaže da je donirao i bošnjačkim i srpskim porodicama, za njega imena ne znače ništa.

"Ma za mene je čovjek - čovjek. Nebitna je i vjera i nacija. Gdje god mogu pomoći - ja ću pomoći", iskren je Mijić.

Kaže kako je u kontaktu s ljudima kojima je spasio život, fudbaler Rudara iz Prijedora obilježava i njegov rođendan.

"U kontaktu sam mogu reći sa svima. Ranije sam se čuo sa djevojkom koju sam spasio u Tomislavgradu. Mali fudbaler Rudara iz Prijedora slavi moj rođendan osmog marta. Ove dvije mlade djevojke iz Njemačke kada god dođu jave mi se", ističe Mijić.

Mijić i pored svog herojstva ne može pronaći posao i kaže kako je u izuzetno teškoj situaciji.

"U jako sam teškoj situaciji, nezaposlen sam i niko ne može vjerovati da pored toliko odlikovanja nemam posla. Svako živ se čudi, a zbog čega je to tako ja ne znam. Malo sam ogorčen i na državu. Sada ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a niko neće da mi pomogne. Načelnika Općine zvali su mnogobrojni ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH, ugledni ljudi, ali sve je ostalo samo na obećanju", ističe Mijić.

I pored toga što nema posla ovaj veliki čovjek je sve svoje novčane nagrade podijelio onima kojima je novac više potreban. Oko 4.000 KM otišlo je fudbalskim klubovima na području općina Kozarska Dubica i Kostajnica, dok je još 2.500 KM u hrani i odjeći donirao porodicama koje su u teškom stanju.

"Ja mislim da mogu biti primjer svima drugima kako se ponašati. Treba pomoći svima, bez obzira na vjeru i naciju. Od svih nagrada koje sam dobio ja sam pomogao ljudima. Da sam zaposlen vjerujem da moja humanost ne bi imala granice. Pozivam da ko god može kome pomoći neka pomogne. Jer ova vremena su jako teška", kaže Mijić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije