Ćemalović: Svi imamo odgovornost da vratimo objekat Hastahane

N. Ka.
Ćemalović: Svi imamo odgovornost da vratimo objekat Hastahane
Foto: Općina Centar / Park Hastahana

Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak, 17. aprila 2019. godine 36. redovnu sjednicu. Usvojen je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana (RP) Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana.

Novi plan za Hastahanu: Povećanje zelene površine ali i izgradnja muzeja

Građani se okupili u parku Hastahana: Ne betonu!

Hasan Ćemalović, istaknuti bh. arhitekta smatra da oni koji su radili na nacrtu izmjena regulacionog plana nisu ni pokušali da saznaju šta je Hastahana.

"Hastahana je spomenik kulture, kao prva vojna bolnica na Balkanu. Danas Bugarska tvrdi da oni imaju najstariju bolnicu, ali možda ne znaju da je naša još starija. Mene boli činjenica što je taj objekat nestao nakon rata, 1996. godine. Pogođen je tokom rata kao i mnogi drugi objekti u Sarajevu, ali je nakon rata pošto je imao kvalitetnu opeku i drvenu građu, raznijet nakon rata. Znači ljudi su ga raznijeli i naša je odgovornost ogromna. Materijal tog objekta nažalost nalazi se po mnogim kafićima, vikendicama i vjerovatno i u nekim drugim objektima", kazao je Ćemalović za Radiosarajevo.ba.

Ćemalović kaže da zbog toga što su svi svjesni da je Hastahana spomenik kulture moramo imati odgovornost da ga vratimo.

"Da bi stvar bila interesantnija, donatori za takav objekat postoje. I oni bi sa htjenjem i opredjeljenjem i možda simboličnim učešćem nama bi pomogli donatori da se vrati takav objekat. Kada vratimo taj objekat, on u sebi ima atrij, a oko centralnog otvorenog objekata mogu se formirati drugi sadržaji, znači imate idealne mogućnosti da se smjesti sve što danas u oblasti kulture ili muzeja treba. U taj objekat može se smjestiti i muzej odbrane i muzej zdravstva i dosta drugih objekata", rekao je Ćemalović.

Gradnjom na lokalitetu Hastahane, oduzima se građanima javni prostor, smatra Ćemalović i dodaje da gradnja garaže na ovom prostoru nema nikakvog smisla jer samo 50 metara niže je planirana gradnja parkinga i garaža za hiljade automobila.

"Sada nam kažu imat ćete zeleni krov, a zeleni krov nije park to je zelena trava. Ne može na tome nijedno drvo da raste. Najvažnija stvar je da se tamo predviđa adminsitrativni objekat, navodno za Centralnu banku BiH.  Odlično bi bilo kada bi recimo novi objekat te Centralne banke bio u Novom gradu, kod zgrade Televizije, da mogu fino napraviti projekat, objekat i slično, a između ostalog i da se centar grada pomakne dole. Austrougari su radili tako, širili su grad", kazao je Ćemalović i dodao:

"Mislim da će konačno glas građana da se čuje, mislim da sazrijeva svijest građana. Vjerujem da će ozbiljna reakacija građana da bude", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije