Hasanović o sporazumu tri stranke: Mi smo zarobljeno društvo koje kupuje socijalni mir

B. Redžić
Hasanović o sporazumu tri stranke: Mi smo zarobljeno društvo koje kupuje socijalni mir
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Asistent na FPN Sarajevo Jasmin Hasanović

Principi za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine - ovako je nazvan dokument kojeg su jučer, 5. augusta potpisali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH).

Viši asistent na sarajevskom Fakultetu Političkih nauka Jasmin Hasanović za portal Radiosarajevo.ba je komentarisao ovaj čin Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Pročitajte dokument koji su danas potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a

Dokument je potpisan u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigemarka. Hasanović to smatra pokazateljem da Ured visokog predstavnika nije jedina međunarodna institucija koja ima značajan uticaj u Bosni i Hercegovini.

"Sporazum treba čitati dublje. Nije sada više OHR jedini nadsuvereni akter u Bosni i Hercegovini, čineći je državom podijeljenog suvereniteta između njenih institucija i međunarodnih aktera, već su to sve otvorenije ambasade, međunarodne organizacije i predstavništva", rekao je za portal Radiosarajevo.ba.

Dodik: Ako se ne ispoštuju dogovoreni principi, blokirat ćemo rad institucija

Kao primjer za prethodno rečeno je naveo Reformsku agendu, politiku Međunarodne organizacije za migracije prema migrantima i izbjeglicama, te jučerašnje otvoreno učešće Evropske unije.

Za Hasanovića je to pokazatelj dvije stvari. Prva stvar je sljedeća:

"Da se etnoelite i međunarodni akteri uzajamno podržavaju. Kompradorski odnos etnoelita producira zapaljivu međuetničku retoriku kako bi time zasijenili nedostatak adekvatnih životnih politika. U nedostatku politika, budućnosti, akcentiraju se politike iz prošlosti, aludirajući na rat, sukobe, antagonizam između stanovništva. Ubijajući tako po drugi put nevine žrtve u ime legitimacije i održavanja sopstvene vlasti", ukazao je dodavši:

"Druga je uloga međunarodnih aktera u aktivnoj podršci etnonacionalnom konceptu Bosne i Hercegovine legitimirajući iste politike kao i prethodnih godina. Sastanak s liderima tri etničke stranke također osvjetljava njihovu opredijeljenost u oblikovanju Bosne i Hercegovine kao etnonacionalno konsocijacijske partitokratije. U takvom poretku, bilo kakvim nadetničkim, multietničkim političkim projektima nema mjesta."

Izetbegović: Napravili smo dobar okvir, kretanje ka NATO-u će biti usporeno

U takvim okolnostima, prema riječima Hasanovića, vrlo često građanski ili multietnički projekti se veoma brzo utope u postojeće stanje kao što je slučaj Demokratske fronte jer su željni vlasti.

Za portal Radiosarajevo.ba je to objasnio ovako:

"Sjetimo se izjave iz reda jedne takve stranke od prije pola godine kako NATO može čekati, a da se posveti Evropskoj uniji za koju ima konsenzus. Stranka demokratske akcije je napadala takvu izjavu, a sada je njen lider Izetbegović jednako zastupa."

Postojeće stanje u državi je za njega odraz zarobljenog društva gdje se, kako je naveo, socijalni mir kupuje partijskim zapošljavanjem i socijalnim beneficijama, te je dodao:

"Kontaminirajući ga između retrogradnih političkih imaginacija i egzistencijalne borbe koja vodi napuštanjem države. Takvo bosanskohercegovačko društvo smo vidjeli na protestima prije nekoliko dana - ono primjerice ne prepoznaje opasnost bacanja nuklearnog otpada pred granicom, kao što prepoznaje opasnost u onome drugom."

Oglasila se i Delegacija EU u BiH povodom sporazuma Izetbegovića, Čovića i Dodika

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba, nova-stara vlast neće donijeti ništa novo jer državna razina ne znači toliko koliko etnonacionalnom daje simboličku moć. Mišljenja je da su lokalni izbori bitniji, te da zbog toga što nova-stara vlastneće donijeti ništa novo očekuje da se to novo producira u samom društvu.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba, član predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je poručio da mu je Sporazum prihvatljiv ako on podrazumijeva Godišnji nacionalni program (ANP).

Na konstataciju da je znatan dio sadržaja dokumenta nejasan, Komšić je rekao da za to treba pitati Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije