Hamed ef. Efendić: Bože učini da se nikada više ne zapali ni jedan dom u BiH

Radiosarajevo.ba
Hamed ef. Efendić: Bože učini da se nikada više ne zapali ni jedan dom u BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Aladža džamija

Hamed ef. Efendić, bivši goraždanski muftija na svečanosti otvaranja džamije Aladže u Foči kazao je da danas prizivaju mir na našu domovinu BiH i na ovaj grad.

"Dok sad stojim pred ponovo uzdignutom Aladža džamijom. U mislima su mi slike iz 1992. godine. Posjetio sam tada mjesto gdje je bila Aladža džamija, prizor strašan, nigdje ništa od Aladže osim kamenja koji se nalazio na drveću. Tužan prizor. Tragajući za Aladžom prve njene ostatke smo pronašli u oktorbu 2000, nakon skoro četiri godine nalazimo njene ostatke zatrpane medicinskim otpadom u blizini KPdoma", kazao je ef. Efendić i dodao:

"14. juna 2006. godine, rijaset je imenovao građevinski odbor za njenu obnovu. U aprilu 2009. godine, nakon dvije godine napornog rada, završen je projekat. 26. juna dobili smo dozvolu za njenu ponovnu izgradnju, od tada smo radili na stvaranju povoljne klime za njenu gradnju. Organizirali smo niz manifestacija kako bi spremili atmosferu za njenu gradnju. 2013. godina je proglašena godinom obnove Aladže. Početkom 2013. predali smo svu dokumentaciju, od tada direktor Zaimović pregovara sa generalnim direkotorm turske Vakufske direkcije".

"Draga braćo i sestre neizmjerno sam zahvalan Gospodaru što me je počastio da radim na traganju za ostatcima Aladže", rekao je Efendić i dodao:

"Bože plemeniti učini ovaj grad sretnim i zadovoljnim, podari mu mir i sigurnost, Bože podari ljubav i slogu, da se nikad više ne učini zlo čovjeku, da mu se ne zapali dom i da mu se ne zapalai hram", zaključio je ef. Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije