Hakerski napadi sve češći: Šta ne smijemo odavati prilikom otvaranja profila

O. K.
Hakerski napadi sve češći: Šta ne smijemo odavati prilikom otvaranja profila
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Krađe podataka elektronske prirode su aktuelne od same pojave interneta. Korisnici su svakodnevno na udaru raznih hakera i raznih drugih grupa koje žele da ugroze njihovu sigurnost na internetu. S druge strane, podaci EUROSTATA nam govore da je sama svijest građana o navedenoj pojavi veća nego ranije.

Nakon objave o smrti zločinca Mladića: Kako se zaštititi i prepoznati lažne profile

Čak 44 posto građana EU u dobi između 16 i 74 godine tvrdilo je da su ograničili svoje privatne aktivnosti u prethodnih 12 mjeseci zbog sigurnosnih sumnji.

Među aktivnostima koju su korisnici interneta izbjegavali zbog sigurnosnih problema bilo je pružanje osobnih podataka društvenim ili profesionalnim uslugama umrežavanja, jednako kao i korištenja WIFI-a.

“Upravo gore navedeno ide u prilog savjetima koje Agencija za zaštitu ličnih podataka daje građanima. Primjerice, građane savjetujemo da ne objavljuju nepotrebne osobne podatke i informacije o sebi na društvenim mrežama. Sve objavljene informacije i podaci mogu biti dostupni širokom krugu javnosti čak iako su zaštićeni i vidljivi samo vlasniku profila. To se dešava radi hakiranja profila, jednako kao i radi nevođenja računa o uređajima pomoću kojih se pristupa profile”, kazao je za Radiosarajevo.ba Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Naprimjer, ako ste koristili tuđi uređaj i zaboravili se odjaviti, odnosno ako ste vlastiti uređaj posudili nekome ili izgubili, postoji mogućnost da vaši podaci budu zloupotrijebljeni.

 Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH - undefined

Foto: Dž.Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Petar Kovačević

“Stoga, prvi naš savjet građanima je da vode računa o vlastitim stvarima (u ovom slučaju uređajima poput pametnih telefona, tableta, laptopa itd.), te da izbjegavaju koristiti tuđe i javne uređaje za logiranje na vlastite profile. Također, građani trebaju voditi računa o primljenim i proslijeđenim emailovima, paziti kome se i koji podaci daju pri raznim online registracijama, koristiti zaštitne i antivirusne programe na računarima, te dobro osmisliti i redovito mijenjati lozinke na računima”, pojasnio nam je Kovačević.

Hag: Lažna informacija da je umro Ratko Mladić

Također, kako nam je ispričao, postoje i podaci koje građani nikako ne bi smjeli odavati prilikom otvaranja profila na online platformama.

“Što se tiče informacija podataka koje građani smiju davati, logično je da se daju podaci koji su neophodni za otvaranje profila, te podaci i informacije koji bi građani željeli podijeliti sa drugima a koje ne predstavljaju opasnost za narušavanje njihove privatnosti. S druge strane, građani ne bi trebali ostavljati podatke koji bi se mogli zloupotrijebiti, informacije koje bi se mogle iskoristiti za narušavanje njihove ili tuđe privatnosti, slike i video zapise djece i informacije o njima i slično”, kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Petar Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije