Hajdarović: Svjedočimo svakodnevnim nasrtajima na BiH, to mora stati!

Radiosarajevo.ba
Hajdarović: Svjedočimo svakodnevnim nasrtajima na BiH, to mora stati!
Foto: Radiosarajevo.ba / Emir Hajdarović

Nizom aktivnosti, Udruženje logoraša Mostar obilježiti godišnjicu presude Jadranku Prliću i čelnicima tzv. Herceg-Bosne.

Razgovarao: Faruk Vele

Među ostalima, 26. novembra će organizirati i javnu tribinu pod nazivom "Kako odbraniti Bosnu i Hercegovovinu od udruženih nasrtaja" na kojoj će, među ostalima, govoriti Slaven Kovačević, Emir Suljagić...

Osim analize dešavanja u proteklih godinu dana poslije presude, te prisjećanja na ratne zločine učinjenje u okviru „udruženog zločinačkog poduhvata“ u Hercegovini i srednjoj Bosni, tribina treba dati društveno-politički komentar o atacima na državnost BiH koji prijete i dalje.

Tim povodom za Radiosarajevo.ba govori Emir Hajdarović, član Upravnog odobra Udruženja logoraša grada Mostara.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Hajdarović, 26. marta obilježavate prvu godišnjicu presude u slučaj „Prlić i ostali“. Taj događaj će biti uvršten i u zvaničan kalendar aktivnosti Udruženja logoraša Mostar. Zašto je važno podsjećati na značaj ove presude, upravo u aktuelnom trenutku?

Hajdarović: Udruženje logoraša grada Mostara je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo Odluku u
kojoj smo ovaj događaj uvrstili u zvaničan kalendar aktivnosti Udruženja logoraša grada Mostara iz više razloga koji su od bitnog značaja kako za kategoriju logoraša tako i za sve ostale građane.

Prije svega osnovni razlog je da se obilježavanjem presude “Prliću i ostalim” ukaže na pogubnost politike koju je provodila tadašnja vrhuška Republike Hrvatske preko svojih isturenih egzekutora u vrhu tadašnje tzv. Herceg-Bosne jer je takva politika dovela do velikog stradanja naroda na području za koji su isti smatrali da pripada isključivo narodu iz kojeg dolaze i da sve ostale treba ukloniti sa tog
područja kako bi ga učinila etnički čistim.

Neprestanim ukazivanjem na ovu presudu Udruženje logoraša grada Mostara želi da poruči svim građanima da ovakav zločin nikad više ne treba da se desi više bilo kome jer “narod koji zaboravlja, rizikuje da mi se istorija ponovi”. Kako živimo u gradu gdje su ljudi u periodu pokušaja stvaranja tzv. HZHB doživjeli najveća stradanja, tako je naša obaveza da na stradanje građana grada Mostara
stalno podsjećamo. Kako se u posljednje vrijeme od strane političara, sljedbenika presuđene ideje
sve češće pominje revitalizacija tog zločinačkog projekta smatrali smo da je opominjanje i borba svim civiliziranim sredstvima naša dužnost u što spada i ovakav način podsjećanja i opominjanja svih kako građana tako i relevantnih institucija koje trebaju da zaštite državu BiH. Negiranje ove presude i revitalizacija tzv. HZHB predstavlja direktni atak na državni poredak BiH na što su sve institucije obavezne reagovati.

Radiosarajevo.ba: Koliko je država BiH, po Vama, iskoristila činjenice navedene u presudi u pogledu (re)definisanja svojih odnosa sa susjednom Republikom Hrvatskom?

Hajdarović: Prema mom mišljenju država BiH ili bolje rečeno političari koji je predstavljaju, a koje
građani BiH uredno plaćaju da bi štitili integritet i suverenitet BiH apsolutno nisu ništa uradili kao bi sa RH definisali odnose jer je ovom presudom tadašnje rukovodstvo RH optuženo za UZP, a samim tim i RH. Slušajući izjave predstavnika hrvatske politike iz RH stiče se jasan dojam da isti apsolutno ne priznaju presudu Međunarodnog suda u Hagu na što su obavezni svim potpisanim sporazumima pa čak i preuzetim obavezama prilikom pristupanja EU.

Žalosti činjenica da sve zločince presuđene u Hagu predstavljaju kao nacionalne heroje i kao takve oslobađaju, kakav je slučaj sa Makom Radićem, osuđenim ratnim zločincem, što je direktni atak na pravosudne institucije BiH od strane pravosuđa RH tačnije od same države jer to pravosuđe samo provodi državnu politiku koja je sljedbenik ideje o podjeli BiH. Logoraši pozivaju sve političare koji na
međunarodnom planu predstavljaju BiH da se suprostave ovakvom načinu iskrivljavanja činjenica od strane zvanične politike iz Zagreba jer ih te žrtve uredno plaćaju da štite interese države, a samim tim i interese žrtava.

Radiosarajevo.ba: Tema tribine koja će biti održana u Mostaru je „Kako odbraniti BiH od udruženih nasrtaja?“. Odakle dolaze ti nasrtaji?

Hajdarović: Mnogo se razmišljalo o temi za tribinu te kako su na sceni svakodnevna nasrtanja na državu BiH smatrali smo da je ovo momenat da se prisjetimo prošlosti kako bi ona bila opomena za budućnost. Ništa se nije bitno promjenilo u politikama dvije susjedne države osim instrumenata kojima žele prouzrokovati podjelu BiH i njenu disoluciju što su vjekovni pokušaji od strane naših najbližih “komšija”. Međutim također želimo poručiti svima koji žele na ovakav način da dijele našu jedinu BiH da sa druge strane imaju miroljubive i odane ljude državi, koji će čvrsto stati na put
takvim pretenzijama.

Radiosarajevo.ba: Dotakli smo se i toga, no da li politike koje su, nažalost, dovele do „udruženog zločinačkog poduhvata“ i „međunarodnog oružanog sukoba“ žive i šta za logoraše, kao žrtve, znači, recimo, obilježavanje godišnjica tzv. HZHB ili HRHB u Mostaru u Hercegovini?

Hajdarović: Politika koja je dovela do UZP-a i međunarodnog oružanog sukoba živi i danas i u posljednje vrijeme se sve više aktuelizira od strane istih onih koji su aktivno učestvovali u progonu, ubijanju i zatvaranju stanovništva u logore tzv. HZHB i koji su logoraše odvodili na prinudni rad na kojem su bili psihički i fizički maltretirani, a mnogi od njih se nikad više nisu vratili.

Radiosarajevo.ba: Neposredno nakon pravosnažne presude u slučaju „Prlić“ govorilo se dosta o mogućnosti tužbi bh. logoraša protiv Hrvatske, u kojoj fazi je ta inicijativa godinu dana poslije i hoće li logoraši istrajati u tom pravcu?

Hajdarović: Mnogo je pitanja u proteklom periodu bilo kako do strane logoraša članova našeg udruženja tako i od novinara, a koja se odnose na tužbu bh. logoraša protiv RH zbog učešća u presuđenom međunarodnom sukobu. UL grada Mostara nikad nije htjelo ishitreno djelovati niti izlaziti u javnost sa poluinformacijama kako ne bi dovodili u zabludu svoje članove i sve ostale žrtve logora tzv HZHB. UL grada Mostara će u narednom periodu razgovarati sa relevantnim pravnicima o navedeno pitanju kako bi zauzeli ispravan stav prema istom.

Također smatramo da ova inicijativa treba da bude državni projekat koji će direktno sa RH dogovarati državne institucije kako bi se izbjegli sudski procesi koji su po mom mišljenju neminovni ali bi od žrtava zahtjevali velike materijalne izdatke koji prevazilaze mogućnMešosti žrtava. Sigurni smo da bi ti procesi došli pred Međunarodni sud u Hagu jer činjenica nepriznavanja presude Maki Radiću jasno ukazuje na stavove sudstva u Hrvatskoj kojem prioritet nije pravda nego interesi velikohrvatske
politike prema BiH. Ishitrena reakcija UO UL u BiH na čelu s Jasminom Meškovićem je samo iz njima
znanih razloga (tj. sitno šićarskih jer su iza toga bili izbori za rukovodstvo udruženja) izašlo u javnost sa idejom o tužbi logoraša protiv Hrvatske i svjesno obmanuli najugroženiju kategoriju žrtava iz proteklog rata jer su to uradili bez bilo kakvih relevantnih pokazatelja, na što ukazuje podatak da u proteklih godinu dana nije ništa učunjeno u vezi sa podizanjem tužbom protiv RH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije