Hag Hanuka Sameah! Praznik u znak svjetlosti i slobode

N. P.
Hag Hanuka Sameah! Praznik u znak svjetlosti i slobode
Foto: Pixabay / Ilustracija

Početak decembra ne donosi samo snježnu idilu nego i prazničnu atmosferu.

Tako i Jevreji širom svijeta obilježavaju svoj veliki praznik svjetlosti i slobode - Hanuku.

Proslava se organizuje u znak sjećanja na trogodišnji oslobodilački rat, te oslobođenje Jerusalema 165. godine prije nove ere.

Dani ovog praznika protiču tako što se Jevreji sjećaju pobjede jednog od petorice Hakohenovih sinova, vojskovođe zvanog Makabi nad Sirijcima.

U jevrejskim porodicama svečanost traje osam dana, pjevaju se ode, jedu se krofne, te se pali osmokraki svjećnjak hanukija, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Postoji i zanimljiva legenda koja kaže da je poslije razaranja jerusalemskog Hrama pronađeno ulje za svjećnjak, te da je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje u kandilima gorjelo je punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

Blagdan se slavi u doba zimskog solsticija, kada je noć najdulja i kada svjetlost Hanuke najavljuje novi osvit. U domovima i u sinagogama, na ulicama i trgovima, pale se u večernjim satima veliki i mali svijećnjaci i uljne svjetiljke, svaki dan s po jednim gorućim mjestom više, te od prvoga do osmoga dana blagdana količina svjetlosti raste. Obaveza je svakog Židova paliti svjetlost za Hanuku.

U židovskim domovima u dijaspori vrti se zvrk, drajdl, na čijim stranicama stoje hebrejska slova koja predstavljaju rečenicu: veliko čudo se dogodilo tamo (u Izraelu), dok se u Izraelu vrti zvrk sa slovima koja znače: veliko se čudo dogodilo ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije