Mirnes ef. Spahić: Svoje trebamo cijeniti, a druge vjere poštovati i to je BiH

A. S.
Mirnes ef. Spahić: Svoje trebamo cijeniti, a druge vjere poštovati i to je BiH
Foto: KN / Mirnes ef. Spahić
Hafiz Mirnes ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, u posebnom ozračju dočekuje Bajram.

Prije početka svetog mjeseca ramazana, njegova 18-godišnja kćerka Lamija, učenica trećeg razreda medrese, postala je hafiza.

Tokom ramazana imao je veliki broj susreta s vjernicima širom Bosne i Hercegovine, a u bajramskom intervju za portal Radiosarajevo.ba govori o tradicionalnom porodičnom okupljanju te običajima okupljanja oko bogate sofre.

"Bajramski običaji kod naših građana su prisutni i danas, zavisno od sredine do sredine. Ne možemo kazati da su prisutni 100 posto, ali u dobrom dijelu jesu. Jedini razlog je što se u zadnje vrijeme uvode običaji koji nisu primjereni, poput organizacije koncerata, muzike. Ja sam protiv toga, jer to nije u duhu naše tradicije", kaže hafiz ef. Spahić.

On nam je prenio kako trebaju izgledati tri dana Bajrama u bh. porodicama.

"Neophodno je otići na sabah-namaz u džamiju, gdje se prije klanjanja Bajram-namaza sluša vaz. Nakon toga se klanja Bajram-namaz, a poslije se selame prijatelji, kolege, imam. Onda se ide kući, gdje se ljubljenjem ruku tradicionalno čestita Bajram najstarijim ukućanima. Zatim ide kahva, baklava i bajramski ručak. Poslije toga odlazak rodbini kući i to najstarijoj osobi u familiji. To bi bio neki program do podneva", kaže ef. Spahić.

Za poslijepodne, efendija predlaže" slobodniji program", gdje omladina treba malo prošetati, ali i tu treba držati mjeru i granicu.

"Nije dobro da se ide na muziku, posebno na mjesta gdje  ima alkohola, jer to sve krši vjeru.", dodaje ef. Spahić.

Na naše pitanje kakva je razlika između nekadašnjih proslava Bajrama i ovih sadašnjih, ef. Spahić kaže:

"Bajrami su nekada bili više u kućnom ambijentu. Bili su zatvoreni. Sada su Bajrami izašli iz okova i izašli van porodica i četiri zida. Sada se obilježavaju bajramski prijemi, što to ranije nije bio slučaj. Ljudi su dosta slobodniji. Pozitivno je što hoće  da kažu ko su i šta su i da je to njihova tradicija. Svoje cijeniti, a druge vjere poštovati i to je BiH".

On je poseban akcent stavio na drugi dan Bajrama, koji se u BiH obilježava kao Dan šehida.

"Upravo taj dan je veoma značaj za naše sinove koji su dale živote za svoju vjeru, domovinu i narod. Obično to bude na podne-namazu i tu treba da nas bude što više. Ne moraju biti prisutni samo porodice šehida, već sve ostale osobe. da to bude jedan dan historije i da se svima objasni zašto su šehidi dali živote", kazao je ef. Spahić, dodajući da se treći dan Bajrama treba iskoristiti za obilazak ostale rodbine i prijatelja.

 

 

Učenik čuvenog hafiza Halida ef. Hadžimulića

Hafiz Spahić hifz je završio kao učenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu pred čuvenim hafizom Halidom ef. Hadžimulićem. 

"Ja sam kao učenik sarajevske Medrese od 1984. do 1988. učio hifz, od drugog do četvrtog razreda pred hafizom Hadžimulićem, koji je bio imam Careve džamije u Sarajevu. Tada nisam bio svjestan kolika je to bila čast, ali danas sam presretan zbog toga. Njegov običaj je bio da nas okupi i preslušavao poslije podne-namaza. Stanovao je u ulici Curak, iznad Katedrale. Mi smo išli na preslušavanje i to je bio poseban osjećaj, Iako je sam živio, u njegovom stanu se osjetila toplina. Prvo je išao vaz od 10 minuta da nas malo opusti, a poslije preslušavanje , te kasnije kafa, sok. To je na nas djelovalo vaspisno-odgojno. Pokazivao nam je jednu roditeljsku toplinu", kaže ef. Spahić o čuvenom hafiu Halidu ef. Hadžimuliću. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije