Gurmanski hljebovi Maison Coco: Kruna svakog kvalitetnog obroka

Radiosarajevo.ba
Gurmanski hljebovi Maison Coco: Kruna svakog kvalitetnog obroka
Foto: Dženat Dreković / Gurmanski hljeb Maison Coco

Ukoliko ste pristalica zdrave i uravnotežene ishrane i važan vam je kvalitet namirnica koje konzumirate, gurmanski hljebovi Maison Coco pravi su izbor. 

Ovi prvoklasni pekarski proizvodi napravljeni su od najkvalitetnijih sirovina i bez ikakvih aditiva, što ih čini prikladnim odabirom, kako za svakodnevne obroke koje pripremamo sebi i svojima, tako i za svečane kulinarske događaje.

Kultna sarajevska pekara Maison Coco jedina je u Bosni i Hercegovini koja svoje proizvode pravi po artisan tehnologiji. Pravo značenje riječi "artisan" upućuje na majstorsko umijeće ručne izrade bazirano na dugoj tradiciji, bez korištenja mehanizacije i umjetnih dodataka. Paleta gurmanskih hljebova Maison Coco dokaz je posebnosti ove tehnologije, u šta se iz dana u dan kupci mogu uvjeriti.

Više o ovim proizvodima saznali smo u srcu proizvodnje Maison Coco, u razgovoru sa  glavnim pekarom Harisom Žigićem:  

"Seljački hljeb sa orasima je unikatan spoj triju vrsta brašna, prirodnog kvasca i oraha. Posebnost ovog hljeba je u samoj boji tijesta koje je ljubičasta, pa nas mnogi kupci pitaju da li stavljamo boju u taj hljeb. Naravno da ne stavljamo boju u ovaj ili bilo koji proizvod. Ljubičasta boja tijesta se dobija miješanjem oraha sa smjesom prilikom čega orah ispušta svoje ulje koje je blago ljubičaste boje. Što je fermentacija duža, to tijesto ima izraženiju boju. Ovaj hljeb se najčešće servira uz doručak i vrlo je popularan i zdrav, te je namjenjen za istinske gurmane i nije za svačiji ukus.

Hljeb sa maslinama prednjači u odnosu na sve ostale hljebove. Predstavlja kombinaciju crnih i zelenih maslina sa origanom i ruzmarinom. Najčešće se servira uz ručak ili večeru. Pri samom vađenju hljeba sa maslinama iz peći, dok je još uvijek vruć, hljeb se preljeva djevičanskim maslinovim uljem što mu daje dodatnu hrskavost.

Heljdin hljeb sa lješnjacima je zaista pravi gurmanski hljeb intenzivnog mirisa i okusa. Općepoznato je koliko je heljda zdrava, kao i da ima specifičan, blago gorak okus. Mi smo odlučili da tu blagu gorčinu ublažimo uz izuzetno specifičan sastojak – koji ovaj put zadržavamo za sebe, ali ova kombinacija nije samo odličnog okusa, nego je i zdrav izbor.

I za kraj smo ostavili Pavé au Levain – hljeb na koji smo možda i najviše ponosni. Krasi ga fermentacija tijesta od 48 sati, prirodni kvasac i tri vrste brašna. Ovaj hljeb je izuzetno jakog okusa, te se prilikom njegove konzumacije, osjeća kiselost tijesta. Razlog tome je što u njemu ima natprosječna količina vode, kao i što fermentira na posebnoj temperaturi i sa specifičnim tretmanom. Pečenje ovog hljeba traje dva sata. Ukoliko se fino pakuje, može da traje i do deset dana bez da promjeni okus, miris i teksturu. Upravo zbog dugog vijeka trajanja koje odlikuje pavé au levain, uz njega se veže priča o francuskim ribarima kojima je ovo bio hljeb izbora kada bi išli na more i tu ostajali da love po nekoliko dana", otkriva nam Haris Žigić, glavni pekar artisan pekare Maison Coco. 

Hljeb je namirnica koju konzumiramo svaki dan, stoga birajte najkvalitetnije. Maison Coco proizvodi ne sadrže aditive, a napravljeni su od vrhunskih sirovina. Kupiti ih možete na pet prodajnih mjesta u Sarajevu: 

  •  Kranjčevićeva - Tepebašina 1 (Zgrada Karingtonka),
  •  Merhemića trg
  • Alta shopping centar
  • Branilaca Sarajeva 10
  • Sime Milutinovića 10 

 

Sponzorirani sadržaj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije