Guardian uvrstio Sarajevo na listu 10 najboljih alternativnih destinacija u Evropi

Radiosarajevo.ba
Guardian uvrstio Sarajevo na listu 10 najboljih alternativnih destinacija u Evropi

Ugledni britanski dnevnik Guardian donosi listu divnih evropskih gradova na kojoj nema najvećih metropola. Za sve turističke sladokusce koji vole otkrivati novo i drugačije. U društvu ljupkih gradova našlo se i Sarajevo. 

Osim bh. prijestolnice, tu su  još dva glavna grada: Valetta (Malta) i Tallinn (Estonija). Ostalih sedam na listi su manji, a li itekako atraktivni gradovi kao prava poslastica za tursitičke hodočasnike: Dubrovnik, Wrocław, Marseille, Girona, Bologna, Brno i Graz. 

U tekstu se navodi kako je Sarajevo, koje je nedavno obilježilo dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, obojeno historijom koja uključuje i početak Prvog svjetskog rata. 

Grad koji budi usporedbe s Istanbulom, lijep je i različit, s kaldrmisanim uličicama koje nude obilje kafića i restorančića u kojima se može polako ispijati kafa ili uživati u domaćem bureku. 

Kako bi stekli dojam o vremenu opsade, posjetiteljima se preporučuje da posjete Tunel spasa, kao i Galeriju 11/07/95 koja objašnjava tragediju Srebernice. 

Kreativna strana grada predstavljena je kroz ambicioznu zbirku savremene umjetnosti Ars Aevi, kao i neke od manjih galerija, poput Duplex100m2

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije