Groblje Lav: Bivši učenici i prijatelji oprostili se od Mile Rakanović

Radiosarajevo.ba
Groblje Lav: Bivši učenici i prijatelji oprostili se od Mile Rakanović
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sahrana profesporice mile Rakanović na groblju Lav u Sarajevu

Na sarajevskom groblju Lav danas su se okupili bivši učenici i prijetelji profesorice Mile Rakanović kako bi je ispratili na vječiti počinak.

Kao "majka sarajevske škole gitare" profesorica Rakanović bila je poznata širom bivše Jugoslavije, a iz njene klase potekli su neki od najznačajnijih muzičkih umjetnika i pedagoga iz Sarajeva. 

Na ispraćaju uvažene profesorice govorio je Vojislav Ivanović, gitarista međunarodne karijere i kompozitor, nekadašnji njen učenik: 

"U vrijeme kada je klasična gitara bila akademski nepriznata i zapostavljena, ova nevjerovatna žena je svojim ogromnim zalaganjem i entuzijazmom, koji je graničio s fanatizomom,  uspijevala mnogo. Podučavala je, a učila i sama, davala časove u osnovnoj i muzičkoj školi, izborila da se otvori odsjek gitare u Srednjoj muzičkoj školi gdje je i radila, a zatim često davala i privatne, naravno besplatne časove svojim učenicima", prisjetio se Ivanović.

U ime svih okupljenih gitarista, od profesorice se oprostio Sven Sirčo, jedan od njenih "umjetničkih unuka" - učenik u klasi profesorice Belme Tuzović, jedne od profesoricinih učenica, odsviravši dvije kompozicije na klasičnoj gitari.    

Profesorica Rakanović nije imala porodicu, ali njena djeca i unuci su svi oni koje je učila i koji danas njen entuzijazam prenose novim generacijama. Preminula je 26. januara 2020.  u 79. godini u Domu za stara lica Nedžarići u Sarajevu. 

Mila Rakanović 1941 - 2020

Mila Rakanović najaktivnija je bila od sredine sedamdesetih pa do početka devedesetih godina kada je kroz njenu klasu u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu prošlo na desetine talentiranih instrumentalista. Njeni učenici osvajali su najznačajnija priznanja u bivšoj Jugoslaviji i šire. Nakon školovanja u Sarajevu, mnogi od njih studirali su na značajnim akademijama muzike u svijetu, postajući vrsni umjetnici i pedagozi. Među njima su Denis Omerović,  Belma Tuzović, Vojislav Ivanović, Zoran Krajišnik,  Predrag Stanković, Denis Azabagić, Đani Šehu, Aleksandra Toman, Sašenko Prolić, Denis Šparavalo, Muhamed Klipić, Almer Imamović  i mnogi drugi. 

Savremenici se sjećaju Mile Rakanović kao profesorice neizrecivog entuzijazma i predanosti. Nije štedjela sebe u radu s učenicima, često ostajući u učionici vikendom ili do duboko u noć. Znala je iz gitarista izvući najbolje, te je s pravom smatrana kao "majka sarajevske škole gitare". 

Osim radom sa solistima, ostao je zabilježen i njen orkestar gitara Collegium Artisticum koji je koncertirao po Evropi. Mila Rakanović je dva puta odlikovana Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva, između ostalog i 1998 godine "za značajna ostvarenja u oblasti pedagoškog rada i odgoja mladih generacija". Nagrada koja nosi njeno ime ustanovljena je ove godine na Internacionalnom festivalu gitare.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije