Graditi kuću ili kupiti stan: Uskoro veće cijene stambenog prostora?

O. K.
Graditi kuću ili kupiti stan: Uskoro veće cijene stambenog prostora?
/ Ilustracija

Građevinski materijal će od ove godine bit će znatno skuplji, govore za naš portal bh. građevinari.

Rezultat je to povećanja cijena osnovnih sirovina kao što su željezo i drugi primarni građevinski materijali. Posljedično, kako se očekuje, bit će skuplji kvadratni metar stambenog prostora u BiH.

Kako su nam prenijeli, siporeks cigla mogla bi poskupiti za pola marke, dok će cijena komada crijepa biti između 2,5 i 3 KM u odnosu na sadašnje cijene koje se kreću između 1,5 i 2 KM. Kompanije koje se bave prodajom materijala pred proljetnu sezonu tek određuju cijene, a zbog toga je teško odrediti krajnje cijene svih materijala. Zbog toga građevinske kompanije još uvijek čekaju početak sezone kada će biti poznate konačne cijene gradnje.

Razlika cijena

Ipak, naši sagovornici u građevinskom sektoru zaključuju da će kvadrat biti mnogo skuplji nego do sada. 

Osim povećanja cijene materijala, kažu, na poskupljenje će uticati i povećanje cijene samog rada. Poslodavci se svakondevno suočavaju sa odlascima radnika u inostranstvo, a građevinski sektor nije iznimka.

„Svjedoci smo da svakodnevno radnici odlaze u inostranstvo gdje su bolje plaćeni za iste poslove koje su radili u našoj zemlji. Mišljenja sam da u nedostatku kvalifikovane radne snage poslodavac - da bi zadržao radnika - mora ga bolje platiti. To može uticati na poskupljenje gradnje, ali je to odluka firmi“ kazao nam je Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva u BiH.

Poskupljenjem radne snage i materijala, za gradnju kuće od 80 kvadrata bit će potrebno izdvojiti između 50 do 80 hiljada KM, i to samo kada se radi o takozvanoj „gruboj gradnji“, dakle, „goli“ zidovi i betonirani podovi.

Cijenu kvadrata povećava stolarija, a o građevinskom zemljištu i dozvolama da ne govorimo.

Sve manje ljudi se odlučuje da gradi kuće, zbog, kako vele, teškog puta do svih dozvola i samih troškova.

„Duge administrativne procedure, razne dozvole i saglasnosti su prepreka da građani grade kuće. Svjedoci smo da strancima nije to prepreka, naravno, koji posjeduju novac kao i pojedini naši građani“, zaključuje Semić.

Dugo čekanje

Predugo čekanje i prikupljanja obimne neophodne dokumentacije, osnovni je razlog zašto se gradnja kuće u našoj zemlji sve manje isplati.

Prema podacima Svjetske banke (WB), na dozvole u BiH se čeka i do 193 dana, dok troškovi za dozvole iznose 73.073 KM, odnosno 17,5 posto od vrijednosti objekta. Također, ukoliko se zemljište u urbanističkom planu ne klasificira kao građevinsko, morate izvršiti njegovu prenamjenu što dodatno košta između 800 i 1.200 KM, a konačna primjena čeka se do šest mjeseci.

Na cijenu dozvola dolazi i cijena priključaka električne energije koja može koštati između 1.300 i 2.600 KM i vode od 1.100 KM...

Kupovina stana

Zato se mnogi odlučuju za kupovinu stana. Istina jeste skuplje, ali je jednostavnije doći do životnog prostora. Cijena kvadrata zavisi od lokacije, odnosno grada u kojem se stan kupuje.

Cijena stana u glavnom gradu BiH iznosi i do 2.800 maraka po kvadratu, u Tuzli i Banjoj Luci 2.100, a u Mostaru 1.800 KM.

Cijena jednog kvadrata stana na Palama je 937 maraka, a u Bugojnu je cijena jednog kvadrata 862 marke. Ubjedljivo najjeftiniji grad za kupovinu stanova u cijeloj BiH je Ugljevik, gdje kvadrat stana košta nešto više od 410 KM.

Ukoliko želite stan kupiti jeftinije, mnogi agenti za nekretnine će vam kazati da se više isplati kupovati stanove „na temelju“ odnosno, dok je zgrada u fazi izgradnje. To predstavlja jedan novi pristup trgovini nekretninama, gdje jedan kvadrat stana možete platiti znatno jeftinije, ovisno od lokacije.

I dok se kvadrat useljivog stana u Sarajevu plaća do 2.800 KM, cijena prije gradnje iznosi između 1.700 i 2.100 maraka.

Jedna od mana ovog sistema kupovine jeste da se prosječan stan od 80 kvadrata dobije u „gruboj gradnji“, a proces čekanja je, također, duži.

Također, kako kažu inžinjeri, u kupovini „na temeljima“ dozvoljena je veća manipulacija objektom, pa se neki dijelovi stana mogu urediti po želji kupca.

Cijene građevinskog zemljišta

Cijene građevinskog zemljišta, također, zavise od lokacije i grada. Tako u Sarajevu variraju od 2.700 na Ilidži do 3.200 KM po kvadratu u centru grada. 

U Tuzli je ta cijena nešto manja, pa će tako za jedan kvadrat građevinskog zemljišta investitor izdvojiti između 800 i 1.200 KM, dok ćete u Banjoj Luci i Mostaru izdvojiti između 1300 i 1500 maraka po kvadratu.

Cijena građevinskog zemljišta najjeftinija je u Brčkom i košta između 50 i 100 KM po kvadratnom metru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije