Radiosarajevo.ba saznaje: Gradi se hidroelektrana na Miljacki

Nihad Katica
Radiosarajevo.ba saznaje: Gradi se hidroelektrana na Miljacki
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je prošle godine u novembru javni poziv za koncesiju za izgradnju male hidroelektrane "Miljacke".

Koncesija je potom i dodijeljena, i to u februaru ove godine, firmi "Green energy" doo Pale na 50 godina za izgradnju hidroelektrane na rijeci Miljacki u selu Dovići na području općine Istočni Stari Grad.

Mala hidroelektrana "Miljacka" bi, prema raspisanom konkursu, trebala da bude 2,5 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja bi bila 9,31 GWh. Planirana je gradnja na dijelu vodotoka rijeke Miljacke od mjesta spajanja Paljanske i Mokranjske Miljacke do entitetske granice.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao da su tek jučer saznali za ovaj problem i to kada su ih o tome obavijestii iz Uprave za šumarstvo.

"Radnici Uprave jučer su primjetili intenzivne radove na samoj entitetskoj granici. Na terenu smo dobili informacije da se radi o maloj, protočnoj hidrocentrali. Sigurno je da ovakav projekt može imati nesagledive posljedice po floru i faunu ovog područja. U toku dana ćemo se obratiti našem resornom ministarstvu, kako bi međuentitetsko tijelo sastalo da porazgovaramo o ovom problemo", kazao je Delić.

Delić smatra da svako intervenisanje na vodotok utiče i na brzinu protoka vode, tako da gradnja hidroelektrane na ovom području može dovesti i do erozija tla i većeg plavljenja prostora koji se nalazi u Federaciji BiH.

Istraživanja pokazuju da sve aktivnosti na izgradnji i promjenama na riječnom koritu nedvosmisleno imaju negativan uticaj na prirodni okoliš. Područje Bentbaše je područje zaštićenog pejzaža, a istočna granica ovog zaštićenog područja ujedno je i entitetska granica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije