„Evo već je jesen, a Vlade još nema...“: Sarajlije uputile poruke političarima

E. H.
„Evo već je jesen, a Vlade još nema...“: Sarajlije uputile poruke političarima
Foto: RSA / Ilustracija

Na današnji dan... - tako u Bosni i Hercegovini obično počinju jutarnje vijesti koje obilježavaju rođenje nekih bitnih historijskih osoba ili nekih bitnih datuma.

A, na današnji dan građani oba bh. entiteta i distrikta Brčko mogu „proslaviti“ tačno godinu dana nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora (izbori su održani u nedjelju 7. oktobra 2018. godine).

Već godinu dana građani BiH slušaju priče o formiranju vlasti na svim nivoima.

Godinu dana nakon izbora: Dokle smo stigli u formiranju vlasti

Jutros su Sarajlije na svoj način i s humorom obilježili ovaj dan. Veći dio tramvajskih stajališta u gradu oblijepljen je porukama koje su upućene kako vlasti, tako i samim građanima.

Građani obilježili godinu dana bez vlasti - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Građani obilježili godinu dana bez vlasti

„Vlada – not available in your country“, „#Vlado legendo“, „Sve je isto, samo Vlade nema...“, „Evo već je jesen, a tebe još nema...“, neke su od poruka.

Pa eto, sretna nam godišnjica bez vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, na općima izborima birani su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavnici za Predstavnički dom Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednik RS, Potpredsjednik RS i predstavnici za Narodnu skupštinu RS, kao i predstavnici za Skupštine kantona u FBiH.

Bili su to osmi opći izbori u historiji Bosne i Hercegovine. Za izbore su se prijavile 72 političke partije i 39 nezavisnih kandidata.

U Centralnom biračkom spisku sa stanjem na dan 23. augusta 2018, bilo je upisano 3.278.908 glasača sa pravom glasa. Broj registrovanih glasača u FBiH bio je 2.092.336 a u RS 1.260.597.

Po konačnim rezultatima, za nove članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izabrani: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Na izborima za članove Predstavničkog doma, Parlamenta Bosne i Hercegovine birano je 42 zastupnika, sa trajanjem mandata od 4 godine. Izbori su održani u osam izbornih jedinica, od kojih su pet bile u FBiH, a tri u RS. Ukupno 30 je mandata podijeljeno direktno, na osnovu dobijenih glasova u izbornim jedinicama, a 12 ih je dodijeljeno partijama, koje su u entitetu zbirno imale veći broj glasova, ali mandat nisu zadobile u izbornim jedinicama. Najviše mandata osvojila je SDA (9), zatim SNSD (6), te HDZ BiH (5).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije