Građani se odriču kulture, odjeće, higijene: Koliko je život skuplji u BiH

M. R. S.
Građani se odriču kulture, odjeće, higijene: Koliko je život skuplji u BiH

Za godinu dana narasle su potrošačke cijene u našoj zemlji.

Hrana i bezalkoholna pića poskupili su za 1,1 odsto, dok su režije skuplje za 1,4 odsto, podaci su Agencije za statitiku BiH.

Uporedili smo podatke za oktobar ove i oktobar prošle godine. Vidljivo je da su za 12 mjeseci poskupili riža i to 20 feninga po kilogramu, brašno, šećer i junetina za po deset feninga, banane za čak 50 feninga, čokolada za 90 feninga po kilogramu. Kubni metar drva skuplji je za 90 feninga, vrtić za 3,40 KM, šampon za 60 feninga.

Marin Bago - undefined

Foto: Privatni album: Marin Bago

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača „Futura“ Mostar i član Vijeća za praćenje cijena pri Ministarstvu trgovine FBiH, istakao je da svake godine bh. građani trebaju nekoliko stotina maraka više za život, dok plaće miruju. Zato su, dodao je, ljudi prinuđeni da se odriču prvo kulturno-sportskih aktivnosti, a zatim i garderobe, higijenskih proizvoda.

„Mi u BiH imamo fenomen puzajućeg poskupljenja. Svaki mjesec su stvari skuplje po nekoliko feninga i onda se to nakupi za godinu. Potrošačka košarica je postala opterećenje jer više dvije prosječne plaće ne mogu da je pokriju, a u njoj nema nikakvog luksuza već ono najosnovnije za preživjeti jedan mjesec“, kazao je Bago za Radiosarajevo.ba.

Prije deset godina situacija je bila drugačija jer je tada, kaže Bago, trebalo nešto više od jedne prosječne plaće da zadovolji potrošačku korpu.

Sada se dešava odricanje ili zaduživanje da bi se dostigla potrošačka košarica. Stvari su izmakle kontroli. Odricanje je veliki problem jer kada se odreknete dodatnog obrazovanja za djecu, kulture, sporta, dugoročno ćete oštetiti djecu i sebe. Djeca odrastaju, a niste im mogli pružiti neko putovanje“, rekao je Bago.

Naglasio je da je pitanje da li su tiha poskupljenja opravdana.

„Ostvaruje se ekstra profit. Mora postojati neka bolja kontrola“, zaključio je Bago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije