Protesti u centru Sarajeva zbog uskraćivanja prava LGBTI osobama

H. A.
Protesti u centru Sarajeva zbog uskraćivanja prava LGBTI osobama
Umjesto planiranog marša za ljudska prava LGBTI osobama koji je trebao biti organiziran 13. maja u Sarajevu, protestni skup se održava danas u parku između zgrade KS i zgrade Predsjedništva, a sve zbog uskraćivanja prava na javno okupljanje.

Iz sarajevskog otvorenog centra (SOC) ističu da su postupili prema važećim propisima prijavljivanja marša, međutim pored mnogih poziva i prijedloga sastanaka s Ministarstvom za saobraćaj Kantona Sarajevo, oni se nikad nisu ni na koji način oglasili na njihov zatjev, čime su uskratili Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantirano pravo na javno okupljanje.

"Ovo društvo je homofobično. Vidjeli smo komentare na društvenim mrežama, i sve smo prijavili policiji. No, bitno je istači da smo na ulici i za one koji ne smiju da budu tu, mi smo podrška za naše društvo", poručili su danas iz SOC-a, te dodali:

"Samo svi i sve zajedno možemo napraviti neke promjene. Nećemo odustati od želje za boljim društvom."

Zbog administrativne šutnje Ministarstva za saobraćaj koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacija marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osobama u Kantonu Sarajevo, smatraju iz SOC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije