Građani Bosne i Hercegovine se godinama guše u korupciji, mora se mijenjati svijest

B. R.
Građani Bosne i Hercegovine se godinama guše u korupciji, mora se mijenjati svijest
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Građani Sarajeva se ovih dana guše zbog zagađenog zraka, dok se građani cijele Bosne i Hercegovine guše u korupciji svaki dan - poručio danas je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson uoči Godišnje konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine Hasim Šabotić smatra da je za borbu protiv korupcije potrebna politička volja. Podsjetio je da postoje ad hoc tijela za borbu protiv korupcije. Za njega je nužno da se ona, kako je rekao, profesionaliziraju, što između ostalog podrazumijeva da imaju svoje budžete.

Kao ključnim za procesuiranje korupcije je naveo pravosuđe, ali je istakao da moraju postojati tijela koja će raditi na prevenciji korupcije.

Hasim Šabotić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Hasim Šabotić

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Sinno Khaldoun se osvrnuo na izvještaj njemačkog eksperta Reinharda Priebea o stanju pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji je objavljen prošle sedmice.

Predstavljen Priebeov izvještaj: VSTV postao dio pravosudnog problema

"Ključna je poruka da protračeno vrijeme mora biti nadoknađeno i da opstrukcije moraju biti zaustavljene. Zahtjevi građana su jasni. Oni su se mogli čuti na debati Pravo na pravdu", kazao je.

Sinno Khaldun - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sinno Khaldoun

I on je mišljenja da se tijela za borbu protiv korupcije moraju profesionalizirati i da moraju biti autonomna dodavši:

"Važno je da se promijeni svijest u institucijama i cijelom društvu. Ovo nije nešto što trebamo raditi samo ovaj dan, već svaki dan i to svi mi."

Upitan koliko je do sada Evropska unija dala novca za borbu protiv korupcije i da li je raspodijela sredstava bila transparentna, Khaldoun je odgovorio da je samo u ovoj godini potrošeno 3,5 miliona eura (skoro sedam miliona maraka) i da nije, kako je naveo, zabrinut za transparentnost prilikom utroška jer o tome računa vodi kancelarija Evropske unije.

EU nastavlja pomagati borbu protiv korupcije u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson je naglasio sljedeće:

"Građani Sarajeva se ovih dana guše zbog zagađenog zraka, dok se građani cijele Bosne i Hercegovine guše u korupciji svaki dan... Ključne reforme podrazumijevaju i zaštitu zviždača. Podržavamo nezavisne medije i istraživačko novinarstvo."

Eric Nelson - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Eric Nelson

Prema njegovim riječima, američka vlast je zbog korupcije u Egiptu sankcionisala Ericsson sa milijardu dolara (više od 1,7 milijardi maraka).

"Nismo zadovoljni i očekujemo od građana da se osvijeste", naveo je Nelson.

Smatra da napor međunarodnih institucija nikada neće biti dovoljan, te je pozvao Parlamentarnu skupštinu i novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da počnu raditi na reformi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field je podsjetio da više od 80 posto stanovništva smatra da su ključni sektori u zemlji - zdravstvo, obrazovanje i policija korumpirani. Kao ključnim je naveo poštivanje zakona poručivši:

"Niko iznad zakona."

Matthew Field - undefined

Foto: ADž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Matthew Field

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec je upozorila da korupcija potkopava ekonomiju i demokratiju to jeste vladavinu prava.

Kathleen Kavalec - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Kathleen Kavalec

"Nije moguće precizno izmjeriti koliki su troškovi korupcije, ali govori se o milionima. Borba protiv korupcije može biti uspješna... Međunarodne institucije neće riješiti ovaj problem, ali možemo pomoći u stvaranju okruženju gdje će građani reći: Dosta", zaključila je Kavalec.

Šef misije OSCE-a u BiH: Uspjeh bh. pravosuđa ne zavisi od međunarodne zajednice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije