Grad noćas slavi, čestitamo dobitnicima: U Vijećnici uručene Šestoaprilske nagrade

Radiosarajevo.ba
Grad noćas slavi, čestitamo dobitnicima: U Vijećnici uručene Šestoaprilske nagrade
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vijećnica: Detalj sa dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2019. godinu

Šesti april ima veliki značaj za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, jer je to dan našeg grada, naše pobjede, a mnogo događaja desilo se na ovaj dan, rečeno je na večerašnjoj svečanoj sjednici Gradske uprave Grada Sarajeva održanoj u Vijećnici.

"Šestog aprila 1941 Sarajevo je napadnuto u Drugom svjetskom ratu bombardovanjem naselja Rajlovac. U Drugom svjetskom ratu ubijeno je 10.789 sugrađana. U Holokaustu u Sarajevu ubijeno je 8.776 sarajevskih Jevreja. Prije 74 godine Sarajevo je oslobođeno. Nakon toga postaje glavni grad Socijalističke republike Bosne i Hercegovine i doživljava snažan ekonomski i privredni rast. Sve je kulminiralo organiziranjem Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. A onda 1992. godine počinje ponovo kataklizma za naš grad. EU je isti dan priznala BiH kao nezavisnu državu", rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić.

Igor Gavrić i Abdulah Skaka dodijelili su Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2019. godinu.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobio je Bogić Bogićević za doprinos razvoju grada i BiH. Sav novčani iznos nagrade, Bogićević je dao Roditeljskoj kući.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti zdravstva i socijalne zaštite dobio je prof dr. Fahrudin Smajlović, ugledni radiolog i zdravstveni radnik.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti dobio je prof. dr. Franjo Topić.

Prva nagrada “Sarajevska pahuljica” dodijeljena je Malonogometnoj reprezentaciji BiH osoba sa dijabetisom. Uspješna promocija sporta kod osoba sa dijabetisom i razbijanje predrasuda.

Nagrada grada “Graham Bamford“ dodijeljena je Elviru Karaliću, osnivaču organizacije Pomozi.ba, jer se zalaže za pomoć socijalno ugroženim i unesrećenim osobama

Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je medicinskoj sestri Dobrinjske ratne bolnice Sadeti Dervišević Satki. Ona je u ratu dala izuzetan doprinos liječenju ranjenih i oboljelih pripadnika ARBiH, civila Sarajeva u toku agresije na RBiH.

Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena sportskom novinaru Muhamedu Bikiću, autoru dokumentarca “Keli” o fudbaleru FK Sarajeva Želimiru Vidoviću Keliju koji je poginuo u Sarajevu tokom agresije.

Plaketa Grada Sarajeva - posthumno dodijeljena slovenskom novinaru Ivi Štandekeru, koji je poiginuo na Dobrinji 1992. godine. Želio je da svijet sazna kako ljudi trpe agresiju na Dobrinji, Sarajevu, u BiH. Bio je veliki čovjek koji je prenosio istinu o stradanjima Sarajeva i njegovih stanovnika.

Posthumno Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je i profesoru Jasminu Džindi koji je dao veliki doprinos razvoju Univerziteta u Sarajevu. Autor je brojnih knjiga, članaka, i studija. Bio je šef Odsjeka za romanistiku na Filozofskom fakultetu.

Plaketa “Počasni Građanin Grada Sarajeva” dobila je glumica Mirjana Karanović, glumica, veliki borac za ljudsku pravdu i prava, posebno vezana za Sarajevo.

Povelja Grada Sarajeva dodijeljena je i američkom kongresmenu Chrisu Smithu, a on je izgradio karijeru kao zagovornik ljudskih prava. Tražio je zaustavljanje agresije i genocida i skretao pažnju na situaciju u BiH. Ukazivao na oipsadu grada Sarajeva. Poslije rata učinio značajne napore da se održi sjećanje na agresiju na RBiH i na Sarajevo.

Povelja Grada Sarajeva dodijeljena je i Michelangelu Pistolettu, umjetniku i slikaru, zagovorniku dijaloga, pomirenja i suživota. Prvi je dao svoje umjetničko djelo galeriji Ars Aevi. Nije nikada odustao od Sarajevo. U septembru 2018 poklonio svoje djelo Sarajevu za Historijski muzej BiH. Velika podrška

Povelja Grada Sarajeva posthumno je dodijeljena Krusnoslavu Cigoju, koji je bio hrvatski operski tenor, operni redatelj. Cigoj je volio Sarajevo. U vrijeme opsade Sarajeva, učestvovao je u koncertima za Sarajevo. Njegov sin Marko Cigoj je preuzeo povelju

Počasni građanin Grada Sarajeva jutros je dobio i Bruce Dickinson, frontmen popularne britanske grupe Iron Maiden. On je ratne 1994. godine građanima Sarajeva podario nezaboravan koncert, poručio im da nisu sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije