"Ubili ih samo zato jer su bili živi": Odana počast žrtvama masakra na Markalama

O. K.
"Ubili ih samo zato jer su bili živi": Odana počast žrtvama masakra na Markalama
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje strašnog zločina

Porodice žrtava, preživjeli, te brojne delegacije položili su danas cvijeće na mjestu masakra na Gradskoj tržnici Markale. 

Prije 24 godine, pripadnici Vojske RS su minobacačkom granatom ispaljenom na sarajevsku tržnicu Markale, ubili 43, a ranili 84 građanina Sarajeva.

Sarajevo pamti: Prije 24 godine u masakru na Markalama ubijene su 43 duše

Damir Malagić, najmlađi ranjenik toga dana, ispričao je kako je taj dan izgubio dva prijatelja.

"Radio sam u Tržnici, prodavao sam svijeće. Svake godine sve je teže, vidio sam ljude kako leže na putu. Ponekad mi naumpadne, osjetim evo i u ovom momentu da će se sve srušiti", emotivna je i kratka ispovijest Damira Malagića.

I Jasim Koso ranjen je tog dana.

"Taj dan došao sam na pijacu oko 12. 15 sati. Čuo sam granatu koja je ispaljena, vidio sam šta se sve desilo, da leže mrtvi i ranjeni... Pitali su me jesi li ranjen, nisam osjetio ništa. Kada se sve završilo stavili su me u auto i odvezli u bolnicu. Ovdje trebaju da se postave četiri česme da teku, i da se obilježi stradanje i da se nikada ne ponovi", rekao je Jasim Koso.

"Ovdje su ubijeni ljudi samo zato što su bili živi. Oni koji su izgubljeni ne mogu se više vratiti, nijedna presuda nije dovoljna da se nadoknadi izgubljeno", dodao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo.

Malik Garibija, ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, poručio je kako je došlo vrijeme da na ovim mjestima stradanjima govorimo "mi, koji smo bili djeca u vrijeme kada je kiša granata padala na Sarajevo".

"Pamtimo, opominjemo i nastojat ćemo da se ovo više nikada ne ponovi. Oni koji su nastojali da nas pobiju, danas govore da su oni samo posmatrali, a da smo se mi sami poubijali. I danas odzvanjaju naredbe 'tuci Velušiće', koje svjedoče da agresor nije prezao pred činjenicom da su na Markalama civili i građani koji samo traže da prežive. Svim porodicama žrtava želim poručiti da nisu sami, a poginulima neka je vječna slava i hvala", kazao je ministar.

Današnjem obilježavanju masakra na Markalama prisustvovale su brojne delegacije, među njima i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije