Glumci iz filma "Quo vadis, Aida?" o nominaciji za Oscara

8
L.S., N. Ka.
Glumci iz filma "Quo vadis, Aida?" o nominaciji za Oscara
Foto: Radiosarajevo.ba / Glumci iz filma Quo vadis, Aida?

U moru loših vijesti, danas je jedna lijepa vijest odjeknula u svim medijima. Film Quo vadis, Aida? bh. rediteljice Jasmile Žbanić niže nove uspjehe, danas je nominovan za prestižnu nagradu Oscar.

Glumci Izudin Bajrović, Boris Ler, Slaven Vidak i Alban Ukaj za Radiosarajevo.ba podijelili su svoje oduševljenje i kazali svoje mišljenje o prvom igranom filmu o genocidu u Srebrenici.

“Lijepo je da se ovolika medijska pažnja poklonila jednom filmu i lijepo je da nam se desilo nešto lijepo u ovom period pandemije kroz koji svi nekako zajedno prolazimo. Kao da je neko malo prozor otvorio, pa nam došao zrak i osmijeh. Što se mene tiče ovaj film je postigao ono što je trebao, njegov odjek je otišao u svijet. Nije važno da li će film osvojiti Oscara, ja nisam opterećen time. Film je prevažan i bitno je huljama, međunarodnoj zajednici, ako takvo nešto uopšte i postoji, pokazati pravo lice”, kazao je za Radiosarajevo.ba Izudin Bajrović.

Izudin Bajrović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Izudin Bajrović

Jasna Đuričić, srbijanska glumica koja igra glavnu ulogu u filmu Quo vadis, Aida? bh. režiserke Jasmile Žbanić je za portal Radiosarajevo.ba kazala da je ovo velika stvar, velika sreća i uzbuđenje.

"Možda se i ponavljam, osvojila sam mnoge nagrade, ali ovo je zaista nešto posebno. Mi smo svi pripadnici malih naroda i obično ovakvi festivali i ovakve nagrade nas mimoilaze, ali dogodi se s vremena na vreme", kazala je Đuričić.

Ona ističe da ne može kazati da nisu očekivali ovakav ishod stvari, jer su bili na brojim festivalima i film je dobio brojne nagrade, ali, "dočekati ovaj trenutak", kaže da zaista nije bilo lako, jer "nikada se ne zna čiji će glas presuditi". Ona smatra da su ovakve vijesti u vrijeme pandemije su zaista ohrabrujuće za čitav region.

"Godinama živimo s tim osećanjem nekakve skrajnutosti i kako bih rekla, sada ova pandemija čini mi se još smo dublje otišli u tom smislu, i, zaista, malo je lepih vesti, a mislim da je ovo jedna od lepih i ohrabrujućih", poručila je Đuričić.

Jasna Đuričić - undefined

Foto: Elgona festival: Jasna Đuričić

Film je već obišao veliki broj festivala širom svijeta, a ekipa koja je učestvovala sve je to pratila iz svojih kuća, kaže te dodaje da će "i ovo jednom proći, jer sve prođe pa će i ovo".

Film Jasmile Žbanić, donosi priču o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi i genocidu u kojem je ubijeno više od osam hiljada muškaraca i dječaka. Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, a trenutno ga malo koraka dijeli do Oscara.

Boris Ler, mladi glumac koji se istakao u ulozi sina prevoditeljice Aide koja u filmu radi za Holandski bataljon UN u Potočarima, ističe da je ovo za njega najteže glumačko iskustvo dosad, ali i uloga s najvećom odgovornosti.

“Sretan sam, uzbuđen, doživljavam ovo, jako sam emotivan. U moru lošeg umjetnost i kultura donijeli su sjajnu vijest. Sve na čemu smo predano radili krunisano je nominacijom za Oscara. Mi jako malo snimamo filmova i to se zna, a za ovaj nevjerovatan uspjeh zaslužna je Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović, koji su potrošili deceniju svog života da bi se film konačno snimio. Tematika je jako bolna i teška, Srebrenica se više neće spominjati samo 11. jula i to je i bio cilj”, poručio je Boris Ler i naglasio kako je ova nominacija samo nova vrata za slijedeći uspjeh filma.

Boris Ler - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Boris Ler

Slaven Vidak, vidno emotivan za RadioSarajevo.ba istakao je kako svjedočimo velikom uspjehu.

“Čast je, pa makar i kao mala kap, biti dio ove sjajne price, ovog uspjeha. Važno je istaći da je ovo uspjeh Jasmile Žbanić i da nije bilo njenog entuzijazma, upornosti i zalaganja, ne bi ni bilo uspjeha ovog filma. Nadam se da će film dobiti Oscara, jer to i zaslužuje”, kazao je Vidak.

Za kategoriju nominacije za Oscara su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje, a u uži izbor ušlo je 15 filmskih ostvarenja, dok je film “Quo Vadis Aida” ušao među top pet nominiranih.

Slaven Vidak - undefined

Radiosarajevo.ba: Slaven Vidak

“Da budem iskren čvrsto sam vjerovao da će ovaj film biti među top pet za nominaciju za Oscara. S pravom kažem da je ovo jedan od najemotivnijih i najboljih filmova u svijetu kinematografije.

Nadam se da će međunarodna zajednica koliko-toliko nakon filma Quo Vadis, Aida? ispraviti svoju grešku prema Srebrenici i da će ovaj film biti opomena”, poručio je Alban Ukaj.

Dodjela Oscara bit će upriličena 25. aprila. Film "Quo vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić, dobio Oscara ili ne, postigao je nevjerovatan uspjeh, pomjerio granice.

Alban Ukaj - undefined

Foto: Facebook: Alban Ukaj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije