Gjenero: Milanović je "manje zlo", odnose prema susjedima neće mijenjati

Radiosarajevo.ba
Gjenero: Milanović je "manje zlo", odnose prema susjedima neće mijenjati
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Politolog i poznati hrvatski politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba osvrnuo se na sinoćnji drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je tijesnu pobjedu nad Kolindom Grabar-Kitarović odnio kandidat SDP-a Zoran Milanović.

Piše: F. V.

Biračko tijelo centra 

"Drugi krug predsjedničkih izbora pokazao je da predsjedničke izbore nije moguće dobiti pukim pragmatizmom. Izborni tim gospođe Grabar Kitarović procijenio je da ona može osvojiti najveći dio od 450 tisuća glasova koje je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro, podilazeći tom biračkom tijelu, za koje su pretpostavili da je desno radikalno. Svoju su kampanju za drugi krug strukturirali tako da podilazi desnici i promašili. Glasače iz političkog polja koje samo sebe naziva „suverenističkim“ nisu dobili, jer je Grabar Kitarović ostala vjerna nekim svojim temeljima – euroatlantizmu i Europskoj uniji", pojašnjava Gjenero.

Tim biračima, dodaje, smeta normalna proeuropska centristička politika premijera Andreja Plenkovića, žeste se što je Hrvatska ratificirala Istambulsku konvenciju koja se bavi prevencijom i kažnjavanjem obiteljskog nasilja i UN-ove dokumente koji reguliraju legalne migracije i nastoje spriječiti ilegalne.

"S tim biračima, koji su uglavnom „izvan ustavnog luka“ i ne prihvaćaju nikakvu racionalnu liberalnu argumentaciju, jednostavno nije moguće raspravljati, nije moguće računati na njihovu potporu. Zbog njih je izgubila biračko tijelo centra, koje ju je podupiralo pred pet godina", dodao je.

Po Gjeneru, poraz Grabar Kitarović veliki je poraz stranačke desnice u HDZ-u, koja je posve preuzela kontrolu nad njenom kampanjom u drugom krugu i koja je osmislila strategiju ulizivanja desnim radikalima.

"Nakon ovog poraza pokazalo se da desničari, ipak, nisu čarobnjaci koji kontroliraju stranačku infrastrukturu, i da nije istina da izborna pobjeda stranke ovisi o njima. Ta njihova navodna predodređenost na pobjede bila je argument s kojim su namjeravali detronizirati Anderja Plenkovića na unutarstranačkim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, neposredno prije parlamentarnih izbora u jesen. Sada se, ipak, čini da Plenković, uz oslabljene desničare, ima više šansi za preživljavanje", komentira Gjenero.

Za Zorana Milanovića veli da "nije bio nevin u tom pragmatičnom dodvoravanju desnici".

"Pa se predstavljao kao neke vrste lijevi hrvatski suverenist, kritičan prema EU, NATO savezu, članstvu u Schengenskoj zoni i Europskoj monetarnoj uniji. Njemu to birači nisu tako snažno zamjerili kao desničarenje Grabar Kitarović, ali pokuša li odista voditi takvu politiku, a čini se da je tome sklon, napetosti između Vlade i Ureda Predsjednika u narednih će nekoliko mjeseci biti brojne", rekao je Gjenero.

Odnosi prema regionu

U Hrvatskoj se sad smjena Predsjednika nakon jednog mandata uspostavila kao pravilo, a pokazalo se da ući u predsjedničku trku s pozicije vlasti često predstavlja više nedostatak nego prednost.

"Za Milanovića je prednost bila i to što se cijela kampanja koncentrirala na seriju grešaka dosadašnje predsjednice, a da se njime i njegovim programom zapravo nitko nije niti bavio. Pobijedio je kao „manje zlo“, nakon situacije u kojoj se činilo da bi čak mogao ostati i bez sudjelovanja u drugom krugu", podvukao je sagovornik Radiosarajevo.ba.

Kako će se Milanović odnositi prema regionu?

"Milanović neće donijeti takav veliki preokret u korist ljevice, a njegov izbor neće bitno utjecati niti na državnu politiku RH. Neće se u kratkom roku mijenjati niti politika prema susjedima, niti politika prema EU, a njegov utjecaj moga bi se više osjetiti u budućem kreiranju vanjske politike prema Srednjoj Europi, prije svega Mađarskoj i Poljskoj, nego li prema zamljama bivše Jugoslavije", zaključio je Gejerno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije