Gjenero: EU se pokazala sebičnom, otvorili su vrata Rusiji i Kini

4
Radiosarajevo.ba
Gjenero: EU se pokazala sebičnom, otvorili su vrata Rusiji i Kini
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Nakon što je predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen razočarala milione ljudi, među kojima i mnoge na Zapadnom Balkanu, tvrdeći da Evropska unija (EU) trenutno ne može osigurati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, nameće se pitanje da li je elitna evropska porodica ovakvom politikom još jednom pokazala, ne samo potkapacitiranost, već i da je sebična zajednica.

Što je još gore, sve više sazrijeva uvjerenje da EU ovakvim svojim nedjelovanjem širom otvara prostor zemljama poput Rusije, Kine, pa i Turske, čije djelovanje na jugoistoku Evrope je Zapad u proteklim godinama znao itekako često kritizirati.

Zašto onda aktuelna politika? Je li ovo slika Mitterrandove Evrope koja nam je u jeku agresije i u osvit genocda poručila da nas vidi isključivo kao "humanitarno pitanje"?

Piše: Faruk Vele

Bez namjere da na bilo koji način branimo najodgovornije, naše entonacionalističke, kleptomanske vlasti koje zidaju svoje kule i dvorce, pregrađuju rijeke, gomilaju račune u stranim bankama i(li) besramno kupuju vozila za vozne parkove kakve nemaju ni evropski ministri, dok na stotine ljudi umire iz dana u dan - slika u kojoj nam se javlja EU je u najmanju ruku licemjerna, i to poslije svih lekcija o "europskim vrijednostima" i blagodatima ujedinjene Evrope kojima sve nas već decenijama obasipaju, od Triglava do Đevđelije.

O tome za portal Radiosarajevo.ba govori ugledni politički analitičar i politolog Davor Gjenero.

"Europska unija posve je nepripremljeno dočekala pandemiju COVID-19. Na početku hrvatskog predsjedavanja Unijom, u prvom kvartalu prošle godine, hrvatski je ministar zdravstva nastojao unutar Vijeća ministara nametnuti temu postupnog stvaranja zdravstvene Unije, ali je u početku ostao posve marginaliziran. Kasnije je Europsko vijeće shvatilo da je to bila pogreška i sredinom prošle godine počelo se raditi na objedinjavanju borbe protiv virusa, usklađivanju procedura, stvaranju zajedničkih zaliha", kaže nam Gjenero.

Pokazali potkapacitiranost

Činilo se, veli, da bi "objedinjena nabava cjepiva mogla biti uvod u to da se afirmira Zdravstvena unija".

"Ali, desilo se da se europska administracija pokazala potkapacitiranom za dogovore s farmakološkom industrijom, da su ugovori što ih je Unija sklopila bili 'šuplji' i da nisu garantirali sigurnost isporuke, a da je farmakološka industrija razvila cjepiva uz ostalo i zahvaljujući tome što je od Europske unije dobila na raspolaganje relevantna sredstva za proces razvoja cjepiva",  veli on.

Umjesto da to Uniji garantira dostatne količine vakcina za svoje građane, prema riječima Gjenera, dogodilo se da su farmakološke kompanije, iako su vakcine razvile i uz pomoć novca evropskih poreznih obveznika - izigrale obveze.

"I cjepivo su prioritetno prodavale globalnim igračima koji su ga bili spremni preplatiti. Unija još uvijek ne nalazi izlaz iz ove situacije, koju je do neke mjere kreirala i potkapacitiranost europske administracije, pa države Unije ozbiljno zaostaju u procjepljivanju za uspješnima u tom procesu: Izraelom, Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama", kazat će poznati analitičar.

Vakcine kao rulet

Tako se i EU, uprkos svom bogatstvu i moći, našla u stanovitom ćorsokaku.

"Iako se Uniji nudi izlaz iz situacije, tako da umjesto od zapadnih kompanija cjepivo nabavi od Rusije ili Kine, to jednostavno nije moguće, jer niti kineski Sinopharm, niti rusko cjepivo Sputnik V nisu prošli ozbiljan test kvalitete pred europskom agencijom za lijekove (EMA), kao ni pred drugim ozbiljnim regulatorima farmakološkog tržišta", rekao je sagovornik našeg portala.

Upozorava da su te vakcine primijenjene bez kliničkih studija, "a one se ili tek sada dovršavaju ili su netom dovršene".

"Pritom još uvijek neovisni regulator nije imao uvida u uvjete proizvodnje tih cjepiva. Kinesko i rusko cjepivo zato su rulet, i većina država unutar Unije ne želi izdati privremene dozvole za njihovu primjenu, jer bi tada same preuzele odgovornost za eventualne štetne posljedice cijepljenja", naglasio je Gjenero, te dodao:

Rusija i Kina ne daju ništa besplatno

"U uvjetima nedostatka cjepiva, Unija se odlučila opstruirati vlastiti program COVAX, i cjepivima kojima raspolaže koristiti se za procjepljivanje svojih građana. Taj tip sebičnosti prevladao je i na početku COVID krize, kad države Unije najprije nisu niti međusobno dijelile zaštitna sredstva, respiratore i opremu potrebnu za borbu protiv pandemije".

Nadalje, prema njegovim riječima, paradoksalno je da takvom politiku Unija otvara prostor za "vakcinacijsku diplomaciju" kakvu vode Kina i Rusija...

"Oni, načelno, nikome ne daju ništa besplatno, dapače. Ali i nekima koji bi htjeli postati regionalni hegemoni, poput Aleksandra Vučića i Srbije.
Nije prvi puta da Unija, koncentrirana na unutarnje probleme, ne vidi što se događa uz njene granice i da sebičnom i pomalo autističnom politikom gubi utjecaj u regijama koje su joj izrazito važne i u kojima bi morala pomagati uspostavljati stabilnost", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije