Adam Dieng / Specijalni savjetnik u UN-u u Titovom bunkeru u Konjicu

11. 02. 2018. u 14:45:00 Fena

Shares:0

Sama ideja da se u jednom ovakvom objektu, građenom u vrijeme velikih svjetskih napetosti i skrivanom od javnosti, na umjetnički način ispriča priča o vremenu Hladnog rata, fascinantna je i, vjerujem, jedinstvena u svijetu - kazao je specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Adama Dieng, nakon posjete Kolekciji D-0 ARK Underground, smještenoj u Atomskoj ratnoj komandi u blizini Konjica.

U pratnji visokog dužnosnika UN-a bila je i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica Razvojniog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Ispred ARK-a, delegaciju UN-a dočekala je koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground Sandra Miljević Hozić, koja je Dienga informirala o Kolekciji D-0 i ideji Projekta. Nakon obilaska Kolekcije, specijalni savjetnik Dieng nije krio oduševljenje.

- Ideja da se umjetnošću pacifizira vojni objekt i da se umjetnici uključe sa svojim djelima u zaštitu ovog vojnog objekta zaslužuje svaku podršku - istakao je Dieng.

Dodao je da, nakon razgledanja umjetničkih radova umjetnika sa svih strana svijeta, svako postane  bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo, istakavši da je veliki podržavalac tog Projekta i vrhunske Kolekcije D-0 ARK Underground.

Kolekcija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK nakon četiri održana ciklusa broji 142 umjetnička djela, a u Projektu je dosada učestvovalo 108 svjetskih umjetnika. Stručnjaci su vrijednost Kolekcije D-0 ARK, jedinstvene u svijetu, procijenili na 7.000.000 eura, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale. 

NEMA KOMENTARA