Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH: Pripremimo se za Dan očeva

Radiosarajevo.ba
Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH: Pripremimo se za Dan očeva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Geeta Narayan
Sedamnaestog juna se obilježava Dan očeva u više od 80 zemalja svijeta.

UNICEF koristi ovu priliku da privuče pažnju na ono što je suštinski važno i često potcijenjeno, a to je uloga koju očevi igraju u životima svoje djece, s naglaskom na prvih 1000 dana života djeteta.

Piše: Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH

Da bismo obilježili Dan očeva u Bosni i Hercegovini, obratili smo se očevima iz međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i bosanskim očevima preko društvenih mreža, pozivajući ih da sa nama podijele svoja sjećanja i uspomene (i pozitivna i izazovna) svojih prvih dana očinstva.

S obzirom da je ovo prvi put da je UNICEF u Bosni i Hercegovini preuzeo kampanju za Dan očeva, nismo bili sigurno šta da očekujemo. Odziv je bio puno bolji nego što smo mogli zamisliti! Očevi su dijelili lične video materijale, slike, priče i savjete.

Možete posjetiti UNICEF-ovu Facebook stranicu da vidite neke od njih: https://www.facebook.com/UNICEFBiH/.

Dan očeva - undefined

Foto: Za svako dijete: Dan očeva

Očigledno, bosanski očevi – kao i svi očevi – žele dati svojoj djeci ono najbolje, uključujući i najbolji mogući početak u životu.

Naučna istraživanja govore da se 80 posto stukture dječjeg mozga formira u prvih 1000 dana njihovog života – od začeća do 2. godine života. Upravo u tim trenucima oni uče najviše u svojim životima: socijalno, kognitivno i emocionalno. Što je ranija intervencija, veća je efektivnost i otuda osjećaj hitnosti. Samo 13 posto djece u dobi 3-4 godine u 2011-2012. godini u Bosni i Hercegovini je pohađalo programe predškolskog obrazovanja, a samo pola (54%) djece u dobi 5-6 godina je bilo uključeno u sistem predškolskog obrazovanja u 2017. godini. Globalni podaci pokazuju da se manje od 2% budžeta za obrazovanje troši na učenje u ranom djetinjstvu.

Istraživanja predlažu da kada se očevi povežu sa svojim bebama od vrlo ranih stadija života, postoji veća vjerovatnoća da će igrati aktivniju ulogu u razvoju djeteta, te da će ona dugoročno imati bolje psihološko zdravlje, samopouzdanje i životno zadovoljstvo. Uprkos ovoj činjenici, veoma malo zemalja je pružilo pažnju ulozi očeva u razvoju u ranom djetinjstvu, uključujući npr. obezbjeđivanje porodiljskog odsustva ili promovisanju drugih porodično prijateljskih politika na radnom mjestu.

Djeca uspjevaju kada su u okruženju koje je zdravo, stimulativno i sigurno. Ali nije samo na očevima, majkama i porodicama da obezbijede takvo okruženje. Potrebno je posvetiti napore iz mnogih dijelova društva kako bi se napravila trajna razlika za život djeteta. Iz ovog razloga, u svom posljednjem globalnom izvještaju, Early Moments Matter for Every Child/Rani trenuci su bitni svakom djetetu“ UNICEF poziva vlade, privatni sektor i partnere da:

  1. Prošire pristup efikasnim i neophodnim uslugama u ranom razvoju djeteta u domovima, školama, zajednici i zdravstvenim klinikama, posebno za najugroženiju djecu.
  2. Učine porodično prijateljske politike razvoja u ranom djetinjstvu nacionalnim prioritetom i u javnom i u privatnom sektoru.
  3. Skupe podatke o neophodnim indikatorima razvoja u ranom djetinjstvu i prate napredak.
  4. Obezbijede posvećeno rukovodstvo za programe razvoja u ranom djetinjstvu i efikasnije koordiniraju napore u svim sektorima.
  5. Potaknu potražnju za visokokvalitetnim uslugama za razvoj u ranom djetinjstvu.

Kako ove sedmice slavimo očeve, moramo se sjetiti da očevi trebaju našu podršku u tome da postanu najbolji mogući očevi. U zadnjih nekoliko sedmica, očevi u Bosni i Hercegovini su nam rekli koliko duboko brinu o svojoj djeci i podijelili nade, težnje i snove koje imaju za svoju djecu.

Predložene intervencije će ići daleko u pravcu podrške očevima i porodicama uopšte, kako bi se obezbijedilo sigurno, stimulativno i njegujuće okruženje za svako dijete u Bosni i Hercegovini.

Naša djeca ne zaslužuju ništa manje od toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije