Garibija: Prvi put se planski ulaže u uklanjanje arhitektonskih barijera

Radiosarajevo.ba
Garibija: Prvi put se planski ulaže u uklanjanje arhitektonskih barijera
Foto: Press KS / Potpisan sporazum sa UNDP-om

Sredstva u iznosu od 1.200.000 KM bit će uložen za realizaciju projekta uklanjanja arhitektonsko – urbanističkih prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.

Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo poslao je svim ustanovama koje su u vlasništvu Kantona, poziv za učešće u pomenutom projektu, te je njih 49 iskazalo interes i sve će biti obuhvaćene ovim projektom.

Ovim povodom, danas su resorni ministar Malik Garibija i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali Sporazum i Aneks sporazuma za realizaciju pomenutog projekta.

“Prvi put se planski ulaže ovako ozbiljan iznos u uklanjanje arhitektonskih barijera. Više od milion KM je značajan ali nije dovoljan jer su naše ustanove prilično zapuštene i neprilagođene u ovom smislu. Naša namjera je da ovo ne bude jednokratni projekt nego da uspostavimo mehanizam kojim ćemo u toku ovog mandata sve naše ustanove i institucije prilagoditi osobama sa invaliditetom”, poručio je ministar Garibija.

Dodao je i kako će se pojačati inspekcijski nadzori jer je federalnom uredbom precizirano koje standarde moraju ispunjavati novo izgrađeni objekti, a nažalost malo ih se toga pridržava.

Saradnja UNDP – a i Vlade Kantona Sarajevo u ovoj godini je najintezivnija do sada. Ovaj projekt je veoma značajan jer rješava probleme najugroženije kategorije stanovništva, a ovih aktivnosti bit će i u budućnosti”, istakao je Khoshmukhamedov.

Po njegovim riječima, UNDP je namijenio za projekt 100.000 KM.

Član Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS Almir Šahmanija se zahvalio uime 7.000 osoba koje predstavlja, jer će oni sad po prvi put, dobiti mogućnost da sami pristupe ovim ustanovama.

Nadam se da će i drugi objekti koje osobe sa invaliditetom najčešće posjećuju biti prilagođeni nama. Na ovaj način ministar i UNDP vraćaju populaciji kojoj pripadam dostojanstvo, jer nije jednostavno kada svaki dan ovisite od tuđe pomoći”, naglasio je Šahmanija.

Naveo je kako je vrlo bitno da se urade objekti koje osobe sa invaliditetom najčešće posjećuju, ali da oni budu u potpunosti im prilagođeni, kako bi sami mogli završiti svoje obaveze.
Ove aktivnosti se poklapaju sa Akcionim planom za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom 2018 – 2021.godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije