Galić: Spomenik Tuđmanu otkrili na godišnjicu pokolja nad Bošnjacima!

Faruk Vele
Galić: Spomenik Tuđmanu otkrili na godišnjicu pokolja nad Bošnjacima!
Foto: Fena / Spomenik Tuđmanu
Štefica Galić, aktivistica, humanistkinja i urednica portala Tačno.net u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je današnje otkrivanje spomenika prvom predsjendiku Hrvatske Franji Tuđmanu u Tomislavgradu.

Piše: Faruk Vele

Na spomeniku, koji je djelo hrvatskog kipara Ilije Skočibušića, podsjetimo, zapisane su riječi koje je Tuđman izrekao 1993. godine prilikom posjeta Tomislavgradu: „Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska"!

Žena koja je 1993. godine, u jeku kampanje etničkog čišćenja u tzv. Herceg-Bosni, u svome Ljubuškom, zajedno sa pokojnim suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake, i to od onih koji su branili Hrvatsku u BiH, šokirana je činjenicom da je spomenik otkriven na godišnjicu pokolja nad devet Bošnjaka u Mokronogama, upravo kod Tomislavgrada.

Ne znam ni šta je to 'dobro' učinio Tuđman hrvatskom narodu u BiH, osim lične osvete i suludih snova o dijeljenju naše zemlje, pa je zaslužio spomenik, ali znam da se u Tomislavgradu upravo na današnji dan prije 25 godina (10.8.1993.) dogodio i ratni zločin u Mokronogama, selu kod Tomislavgrada, kad su pripadnici HVO-a pobili devetero civila iz porodica Bešlaga, Tiro i Đuliman: (Husein Bešlaga (25), Emir Bešlaga (20), Ibrahim Tiro (22), Muharem (26) i Mustafu Tiro (23), Subha Bešlaga (23), Emira Bešlaga (20), Dika Bešlaga (43) i Simha Đuliman rođ. Bešlaga (30)“, kaže Galić.

Za familije žrtava, dodaje Galić, podizanje spomenika baš na današnji dan je samo još jedna provokacija u nizu i pokušaj neutraliziranja ovog zločina.

„Uostalom, ista je matrica u cijeloj našoj zemlji kad su u pitanju 'utjerivanja službene istine' i spomenička kultura", istakla je Galić. 

Nadalje, dodaje da će Tuđmanov spomenik "biti zgodan za okupljanje golubova na istoimenom trgu“.

„Srećom padat će kiša pa će možda ponekad biti i prepoznatljiv.  A Hrvatska će biti sretnija da se ne brani iz BiH, zna ona koliko naplaćuju hrvatski branitelji iz ovih krajeva“, zaključila je Galić.  
U ime porodice Tuđman spomenik je otkrio dr. Miroslav Tuđman, inače utemeljitelj Hrvatske izvještajne službe (HIS), obavještajne službe koja je bila temeljito upućena u sve činjenice o zločinima u BiH, a u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja časna sestra Matija Pačar.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su dr. Ivić Pašalić, direktor fondacije "Dr. Franjo Nevistić", nekadašnji prvi Tuđmanov saradnik, Ivana Perkušić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Ante Deur, izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, te dopredsjedavajući Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Bošković kao i ministri u Vladi Kantona 10, Stipan Šarac i Petar Galić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije