"Furaj svoj film" prezentiran u Srebrenici

Fena
"Furaj svoj film" prezentiran u Srebrenici
Djeca i mladi iz Srebrenice, Bratunca i Potočara prezentirali su sinoć u Srebrenici "Furaj svoj film" na temu poljupca, koji je nastao kao rezultat radionice koju su vodile Jasmila Žbanić iz Sarajeva i Petra Radin iz Zagreba.  

Djeca su prošla kroz proces proizvodnje filma od ideje, pisanja, glume, snimanja, montaže  te su se imali priliku upoznati  s filmskim profesionalcima učeći o procesu nastanka filma.

Tokom snimanja filma i na premijeri, Srebrenicom je odjekivala pjesma Poljubac koju je u okviru radionice zajedno s djecom osmislio i izveo pjevač Laka, priopćili su organizatori. 

"Prošli smo kreativan proces u kojem djeca vide da film može nastati samo uz dobru saradnju svih učesnika. Tema je bio poljubac jer smo djeci željeli dati mogućnost da se izraze kroz drukčije narative, da budu  inovativni, šašavi i slobodni", rekla je rediteljica Jasmila Žbanić.

Na premijeri, koju je Deblokada organizirala u, samo za tu priliku napravljenom Otvorenom kinu, građani Srebrenice su na velikom platnu gledali potpuno drukčiju sliku svoga grada, a radost i smijeh su se sinoć vratili u Srebrenicu.  

Furaj svoj film realizirala je Deblokada uz podršku Otvorenog društva Soros i Kuće dobrih tonova iz Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije