Frenkie i Marčelo pružili podršku mladim Ambasadorima pomirenja

Radiosarajevo.ba
Frenkie i Marčelo pružili podršku mladim Ambasadorima pomirenja
Nakon velikog Samita mladih, koji je u okviru USAID-ovog projekta re:Generacija prošlog mjeseca održan u Sarajevu, odabrano je deset mladih lidera - Ambasadora pomirenja.

Odabrano je i deset zasebnih timova koji će u svojim lokalnim sredinama sprovoditi projekte zagovaranja pomirenja i zajedničke budućnosti u BiH.

Ovi mladi lideri, koji dolaze iz različitih bh. općina (Brčko, Doboj, Drvar, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Stolac i Zvornik), pokazali su da žele i mogu udružiti snage u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti svoje zemlje usljed čega su i odabrani za nosioce ovog dvogodišnjeg projekta.

Tim povodom, sarajevski Magacin Kabare i Međunarodni republikanski institut u BiH su ovog vikenda okupili mlade Ambasadore i edukatore iz oblasti kulture, zagovaranja, umjetnosti i komunikacija na trodnevnoj radionici, gdje su učesnici, osim edukacije, dobili konkretne zadatke koji se odnose na njihove buduće aktivnosti u promociji pomirenja i jačanju suživota među različitim etničkim grupama.

Jedan od zadataka mladih Ambasadora bit će i priprema finalnog dokumentarnog filma koji će ispričati priču o svim njihovim aktivnosti u narednih godinu dana.

"Ambasadori će usko sarađivati sa Magacinom Kabare-om i usvajati znanja i vještine koje će im pomoći u stvaranju završnog dokumentarnog filma. Ovaj film treba da zabilježi sve njihove posjete općinama, susrete sa lokalnim stanovništvom, posjete mjestima stradanja kao i njihove lične doživljaje i iskustva. Dokumentarac će se prikazivati širom BiH u periodu od septembra 2018. do maja 2019. godine", kazao je direktor Magacin Kabare-a, Emir Kapetanović.

Trodnevnu radionicu u Sarajevu i druženje sa Ambasadorima upotpunile su i neke poznate ličnosti poput Frenkia i Marčela koji su razgovarali sa mladima o društvenim promjenama, građanskoj hrabrosti i odgovornosti.

"Mislim da nam treba ovakvih projekata, jer su mladi naraštaji jedina nada za bolju budućnost ove zemlje. Treba ih što više usmjeravati na etiku jednakosti, razumijevanja i poštovanja i sklanjati od stereotipa i uvriježenih predrasuda", prokomentarisao je bh. reper Frenkie.

Na pitanje kako bi opisali svoj zadatak u ulozi Ambasadora pomirenja, mladi odgovaraju:

"Želim pokazati svojim vršnjacima da možemo zajedno napredovati u budućnosti, jer nas različitosti spajaju, a ne razdvajaju", odgovorila je Emina iz Kotor Varoši.

"Želim predstaviti svoj grad kao pozitivan primjer koji će pokazati da je moguće zajednički funkcionisati bez obzira na vjeru i naciju", poručio je Mario iz Zvornika.

"Želim pomoći mladima da počnu razmišljati kritički, a ne da uzimaju zdravo za gotovo sve što čuju od starijih", kazao je Franjo iz Jajca.

Zadatak projekta re:Generacija nije samo da motiviše i osnaži mlade, već i da konkretno podrži njihove ideje koje se odnose na promjene i kulturno-društveni napredak u njihovim lokalnim sredinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije