Franz Ferdinand za Radiosarajevo.ba: Konačno na mjestu atentata

V.A.Z.
Franz Ferdinand za Radiosarajevo.ba: Konačno na mjestu atentata
Instagram / Alex Kapranos, frontmen grupe Franz Ferdinand, u Sarajevu

Škotski bend Franz Ferdinand,  glavni headliner ovogodišnjeg OK Festa, sinoć je, tačno u ponoć, izašao na scenu pred nekoliko  hiljada ljudi u Dolini heroja na Tjentištu. 

Svoj kvalitetni i uzbudljivi nastup započeli su pjesmom  No You Girls, koju je, kao i mnoge druge te večeri, publika ispratila horski. Kroz osamdeset minuta svirke imali smo priliku čuti žive izvedbe hitova sa albuma Franz Ferdinand,  YouCould Have It So Much Better, Right Thoughts - Right Words - Right Action. Obraćajući se publici između pjesama sa "Hvala OK Fest", frontman grupe Alex Kapranos odavao je dojam da on i momci iz benda uistinu uživaju što su se u prohladnoj julskoj noći našli okruženi surovim bosanskim planinama. 

Svoje zadovoljstvo potvrdio je u izjavi koju za Radiosarajevo.ba dao neposredno nakon koncerta: 

"Vrlo sam sretan što smo došli u Bosnu. Kako nas je publika divno primila večeras! Kako je ovo divno mjesto, divna priroda, volio bih ovdje doći jednom i na odmor", rekao nam je. 

Kako je bend Fraanz Ferdinand dobio ime

Ono što je  publici u Bosni i Hercegovini posebno zanimljivo je priča o nastanku imena benda Franz Ferdinand. Zvanično u njihovoj biografiji stoji da su jednom prilikom pratili trkačeg konja koji se tako zvao i zaintereisiralo ih je porijeklo imena. Tada su saznali za činjenice o atentatu na austrougarskog nadvojvodu koji se desio u Sarajevu, 28. juna 1914. Kako sami kažu - svidjelo im se kako zvuči naziv Franz Ferdinand i tako su svom bendu, koji je nastao u Glasgowu 2002. dali ovo ime. 

Konačno ove godine, Alex Kapranos, Bob Hardy, Paul Thomson, Julian Corrie i Dino Bardot imali su priliku i posjetiti mjesto na kojem se ovaj historijski događaj desio. Na proputovanju prema Tjentištu sletili su u glavni grad Bosne i Hercegovine, te posjetili mjesto Sarajevskog atentata. Alex je na svoj instagram profil postavio fotografiju snimljenu ispred Muzeja atentata, na kojoj je njegov selfi ispred spomen ploče. 

"Bilo je vrlo dirljvo doći na to mjesto, jer je taj događaja promijenio 20. stoljeće. Zapravo, 20. stoljeće je započelo tog trenutka. Zato sam se na instagramu pohvalio tom slikom"., izjavio je Kapranos za Radiosarajevo.ba.  

Alex Kapranos, frontmen grupe Franz Ferdinand, u Sarajevu - undefined

Instagram: Alex Kapranos, frontmen grupe Franz Ferdinand, u Sarajevu

Iskoristili smo susret s frontmenom da ga nam kaže i nekoliko riječi o muzici ovog poznatog gitarskog benda. Njihovi karakteristični rifovi i tipičan ritam su nešto ppo čemu publika prepoznaje Franz Ferdinanda. Kako nastaju njihove pjesme - da li kreću iz rifa ili od nekog drugog segmenta?

Svjetski poznati bend Franz Ferdinand na pozornici OK Festa na Tjentištu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Svjetski poznati bend Franz Ferdinand na pozornici OK Festa na Tjentištu

"To je pitanje trenutka, različite pjesme nastaju na različit način, pitanje je inspiracije. Do sada se uvijek pokazalo ispravno kada vjerujemo svom instinktu", odgovorio je za Radiosarajevo.ba tvorac hitova Take me out, Do You Want To, Caan't Stop Feeling i mnogih drugih. 

Kaoa i mnogi drugi gosti Sarajeva do sada, naš sugovornik posebno je pohvalio izvrsnu hranu koju su probali. Oduševljeni su i bob stazom na Trebeviću. Impresije su podijelili i na Instagramu.  

Koncertom grupe Franz Ferdinand završen je ovogodišnji OK Fest na Tjentištu. Uz vrhunske regionalne izvođače (Dubioza Kolektiv, Edo Maajka, Partibrejkers, Vojko V su samo neki od njih), te internacionalne zvijezde Franz Ferdinand, može se reći da je ovo bilo najuspješnije izdanja do sada.  Uz vrhunski zvuk , rasvjetu i efekte, dobru organizaciju kampa i logistiku, kvalitetnu ponudu na štandovima s hranom i pićem i umjerene cjene, zanimljive prateće sadržaje (dnevni 'summer' koncerti, promocije knjiga, joga, kupanje u jezeu, planinarenje...) ne pretjerujemo ako kažemo da je OK Fest najbolji ljetni festival u BiH. 

 
 
 
View this post on Instagram

Winter Olympics 1984

A post shared by Άλεξ Καπράνος (@alkapranos) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije