Forto: Naredne dvije sedmice su ključne, Vlada će se prvo s ovim uhvatiti u koštac

11
E. Maslo
Forto: Naredne dvije sedmice su ključne, Vlada će se prvo s ovim uhvatiti u koštac
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Vlada Kantona Sarajevo bit će formirana ovom mjesecu. Da se našalim, upotrijebivši ključnu rečenicu naših života u 2020. Naredne dvije sedmice su ključne, s tim što će u slučaju formiranja Vlade u naredne dvije sedmice zaista sve biti i riješeno, kazao je Edin Forto (Naša stranka), novi-stari mandatar Vlade KS za Radiosarajevo.ba.

Forto je u razgovoru za naš portal kazao da prvi potez Vlade KS mora biti adresiranje jednog od najvećih problema koji trenutno građani proživljavaju, a to je neadekvatna primarna zdravstvena njega, prvenstveno u Domu zdravlja.

"Šokantno je na koji način se ta institucija vodi. Uprava i upraviteljski organi te institucije idu na produžene izolacije, zaključavaju se u svoje kancelarije da ne bi sreli nekog pacijenta, dok medicinski radnici padaju s nogu", istakao je Forto.

To, naravno, nije sve, dodao je.

"Planirane mjere se kreću od konkretnih i brzih, poput konačnog formiranja stvarnog drive-in mjesta za testiranje i uspostave bolje telefonske komunikacije sa pacijentima, do onih sistemskih, poput definitivnog kadrovskog i materijalnog rješavanja potreba građana za liječenje od zaraznih bolesti, uključujući uspostavljanje izolatorija.

Manji budžet

Pandemija je već ostavila velike posljedice na ekonomiju i privredu. Paralelno, dakle, sa suzbijanjem posljedica pandemije na zdravlje, ići će i suzbijanje posljedica pandemije i na tom polju. Ekonomska kriza će pokazati pravo lice u 2021. godini. Ipak, moramo naći način kako da pomognemo privrednu aktivnost u novonastalim okolnostima. Volio bih krenuti sa ukidanjem nekih od nepotrebnih parafiskalnih nameta privredi, poput naknade za šume", potcrtao je Forto. 

Odgovorio je i na pitanje koliko će manji priliv novca u budžetu utjecati na implementaciju određenih projekata.

"Po nekim procjenama, budžet Kantona Sarajevo bit će manji za 150 miliona KM. Sigurno je da će brojni prioriteti koji su vrijedili do sada biti mijenjani. Međutim, ono što je ključno za funkcionisanje Kantona kao i za zdravstvenu i egzistencijalnu sigurnost građana neće trpiti zbog toga. Ako bude nedostajalo novca za razvoj, nećemo se susprezati od zaduživanja", konstatirao je novi premijer KS.

Dodao je da tek moraju vidjeti gdje se u budžetu može racionalizirati potrošnja kako bi mogli planirati zašta će se opredijeliti kada su u pitanju uštede.

"Kao što smo uradili i u prvom dijelu mandata i sa uštedama krenuli od sebe ukidanjem paušala profesionalnim zastupnicima, tako ćemo i ovaj put ići na smanjenje upravljačkih struktura u firmama, pa umjesto tri imati jednog predstavnika Vlade u skupštinama kantonalnih firmi. Generalno, uštede se najbolje postižu boljim upravljanjem i kontrolom nabave u velikim sektorima poput zdravstva i komunalne privrede", istakao je Forto.

U javnosti su osvanula već neka imena kada su u pitanju ministarske pozicije

"Princip kontinuiteta je bio vodilja kod razgovora o ponovnom formiranju vlade. Građani su podržavali našu vladu u prvom dijelu mandata i insistiranje na kontinuitetu takve vlade je logičan politički korak koji smo primijenili. U tom se ogleda i činjenica da smo opet prije razgovora o imenima dogovorili principe i mjere po kojima ćemo djelovati. U tom smislu imamo i izvjestan kontinuitet imena iz Vlade Šestorke. Ono što u ovom trenutku mogu potvrditi je da će Naša stranka ponovo predložiti Lejlu Brčić za ministricu pravde", rekao je on. 

Obećanje opozicije

Podsjetio je da je transparentnost rada Vlade Šestorke postala jedna od njenih najprepoznatljivijih karakteristika i jedan od glavnih razloga zašto je stekla simpatije građana Kantona Sarajevo i šire.

"Ona je postala trend koji utiče također i na izbore te uslov koji će građani sve češće postavljati pred političare jer su na našem primjeru vidjeli da je to moguće. Naravno da ćemo s njom nastaviti", kazao je Forto.

Komentirao je saradnju s opozicijom.

"Obećali su da će biti korektna opozicija i podržavati sve što ide u korist građana. U tom smislu moja očekivanja su velika, imat će mnogo toga za podržati", zaključio je Forto u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije