Fondacija Hastor: Izgradnja mostova prijateljstva i budućih lidera u BiH

J. M.
Fondacija Hastor: Izgradnja mostova prijateljstva i budućih lidera u BiH
U razvijenim društvima svjesni su značaja obrazovanja koje se nerijetko opisuje "najisplativijom investicijom".

Nažalost, na našim prostorima ovo je najčešće puka fraza, kako zbog neshvatanja značaja ulaganja u mlade, tako i poslovično skromnih finansijskih mogućnosti zajednice.

Da može drugačije pokazuje Fondacija Hastor, svijetli primjer pomoći mladim talentima kroz stipendiranje osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Iza Fondacije Hastor stoji ASA Prevent grupacija i njen osnivač Nijaz Hastor.

Jedan od najuspješnijih biznismena u Europi i najveći privatni poslodavac u našoj zemlji, Nijaz Hastor se ne eksponira u javnosti, ali njegova djela i vizija prosperitne i stabilne BiH govore više od riječi. 

Čudo u Goraždu: Njemački ARD objasnio zasluge Nijaza Hastora za rodni grad

Posjetili smo prostorije Fondacije Hastor u Sarajevu i razgovarali sa direktorom Seidom Fijuljaninom, koji s ponosom ističe da trenutno stipendiraju 1.857 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, odnosno da djeluju u više od 110 općina na prostoru cijele BiH.

Seid Fijuljanin - undefined

Seid Fijuljanin (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

"Formalno, Fondacija je osnovana u aprilu 2006. godine, a već u augustu smo odabrali prvih 306 stipendista. Desilo se to u trenutku kada se osnivač Fondacije vizionarski  opredijelio za ulaganje u obrazovanje, i to kroz pomoć mladima čije porodice nisu bile u zavidnoj finansijskoj situaciji", objašnjava Fijuljanin.

Za realiziranje plemenite ideje trebalo je odabrati stipendiste, posao koji je na sebe preuzeo učitelj Ramo Hastor. Krenuo je po ruralnim dijelovima BiH i interesirao se za najbolje učenike.

"Dvije godine nakon formiranja Fondacije shvatili smo da usljed porasta broja stipendista trebamo unaprijediti strukturu i sistematičnost, naravno vodeći računa o ključnim kriterijima – uspjehu u školi i finansijskoj situaciji kandidata za stipendiju. Učenici i studenti nam šalju dokumentaciju koju razmatramo, kreiramo širi spisak potencijalnih stipendista, a onda ih i obilazimo kako bi se na licu mjesta upoznali i dobili bolji uvid u uvjete u kojima žive. Ovako godišnje pređemo preko 20.000 kilometara i obiđemo stotine porodica. Imamo moralnu obavezu prema Osnivaču Fondacije, donatorima, ali i stipendistima kojima je pomoć najpotrebnija, pa ovome pristupamo sa posebnom pažnjom", pojašnjava Fijuljanin.

Pomoć je bila neophodna Anisi Karić koja je nakon porodične tragedije postala stipendista Fondacije Hastor prije sedam godina.

Anisa Karić - undefined

Anisa Karić (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

"Stipendija Fondacije Hastor bila mi je velika finansijska ali i moralna podrška jer sam upoznala ljude kojima sam se mogla obratiti za svaku pomoć. Fondacija je poput velike porodice i trudim se opravdati ukazano povjerenje Osnivača i donatora", kaže ova 19-godišnjakinja koja je završila Četvrtu gimnaziju na Ilidži i upisala Arhitektonski fakultetu Sarajevu. 

U Fondaciji, stipendiste podstiču da izaberu svoje životne puteve.

"Stipendiste motiviramo da rade na svom talentu u bilo kojoj oblasti. Nastojimo ih usmjeriti u ono po čemu će biti korisni za društvo, često uskočimo s prijedlozima i informacijama koje im mogu biti od pomoći, pritom vodeći računa o onome što je njihova istinska želja i strast", govori Seid Fijuljanin.

Jedna od stipendistica je 12-godišnja Inela Kavaz, koja je završila 6. razred Osnovne škole Alija Nametak.

Inela Kavaz - undefined

Inela Kavaz (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

"Fondacija Hastor mi pruža veliku pomoć u obrazovanju, ali i sportskoj karijeri jer se bavim karateom. Željela bih upisati Medicinsku školu, a kasnije i Medicinski fakultet", kaže Inela.

Seid Fijuljanin objašnjava da najveću obavezu ima blizu 300 studenata, stipendista Fondacije, koji ne samo da rade na svom razvoju nego i pomažu osnovce i srednjoškolce, aktivno se uključuju u rad lokalne zajednice.

Tu dolazimo do volontiranja – jednog od najvažnijih segmenata Fondacije Hastor.

"Tri su kriterija za ostanak u Fondaciji Hastor. Naši stipendisti ne smiju kvariti ocjene, moraju se uvijek primjereno ponašati i isticati se u voloneterskom radu. Prošle godine naši stipendisti odradili su više od 250.000 volonterskih sati na terenu. To nisu samo stotine hiljada aktivno utrošenih sati na sport, kulturu, lični razvoj, pomoć drugima, nego i vrijeme provedeno daleko od negativnog utjecaja ulice. Recimo, jedna grupa je prije mjesec dana obišla Dom za stara i iznemogla lica u Nedžarićima. Stipendisti pomažu drugima, rade na poboljšanju života u lokalnoj zajednici", kaže Fijuljanin i dodaje da čak i ljudi koji vode Fondaciju rade volonterski, a naknadu primaju kao zaposlenici kompanija u sastavu ASA Preventa.

Lejla Ramić, studentica Pravnog fakulteta, sada na Master studiju, Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, treću godinu je stipendista Fondacije.

Lejla Ramić - undefined

Lejla Ramić (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

"Teško je riječima opisati šta mi znači Fondacije Hastor jer sam ujedno i mentor stipendistima koji pohađaju osnovnu i srednju školu. Time sam preuzela dodatnu odgovornost da mlađim pružim podršku. Ta uzajamna podrška i mogućnost druženje, kada se na mjesečnim sastancima okupi i po 300 mladih iz cijele BiH, predstavljaju prelijepo iskustvo", kaže Lejla.

Njene riječi potvrđuje Anisa Ruhotina koja je, također sa Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu, završila Pravni fakultet.

Anisa Ruhotina - undefined

Anisa Ruhotina (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

"Stipendista sam od 2015. godine i za taj relativno kratak period volontirala sam i u administraciji Fondacije i na terenu. Ljepše iskustvo bio je rad na terenu, kada sam mlađim stipendistima prenosila znanja i pomagala im. Često se hvalim i ponosna sam da su svi stipendisti kojima sam bila mentor posjetila barem jedan muzej", govori Anisa koja je, poput Lejle, od ovog mjeseca asistentica na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Lejla Ramić i Anisa Ruhotina su među onima koji su pokazatelj uspjeha stipendista Fondacije Hastor.

"Da su stipendisti Fondacije uspješni i izvan granica naše države, pokazatelj je naš Rijad Muminović, stipendista, inače student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, koji je već drugu godinu za redom zahvaljujući svom talentu pozvan u Googleov kamp", kazuje Fijuljanin.

Većina stipendista svoju budućnost vidi u BiH, a one koji idu u inozemstvo ohrabruju da se, sa stečenim znanjem i iskustvom, jednom ipak vrate u domovinu.

Ova impresivna priča ne bi bila moguća bez Osnivača i donatora Fondacije Hastor koji svake godine uspijevaju kreirati višemilionski budžet za isplatu stipendija. Klub prijatelja broji više od 100 aktivnih donatora – pravnih i fizičkih lica – a rad Fondacije Hastor oduševio je ljude i izvan granica naše zemlje.

"Predstavnica jedne od najvećih kompanija u Evropi, ujedno i velika humanitarka, prije nekoliko dana posjetila je BiH, usred dešavanja povodom obilježavanja godišnjice stradanja u Srebrenici. Imala je vremena i upoznala rad Fondacije nakon čega je  vrlo emotivno kazala da ovakvu nesebičnu humanost i podršku jedne organizacije prema njenim stanovnicima nije vidjela nigdje u svijetu", govori Seid Fijuljanin.

hastor_fondacija_rsa_005.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Fondacija Hastor pored stipendiranja, aktivno učestvuje i u projektima provođenja principa dualnog obrazovanja u srednjim školama te je aktivni zagovornik prilagođavanja obrazovnog sitema potrebama tržišta rada. Fondacija u narednu školsku godinu ulazi sa blizu 350 novih stipendista čime će potvrditi opredijeljenost za ulaganja u obrazovanje i stvaranje boljih uvjeta za sve.

Završimo s idejom vodiljom Fondacije Hastor, neprofitne organizacije koja je u proteklih 12 godina mnogim mladim ljudima u BiH uljepšala život i olakšala obrazovanje.

"Uspjeh je znati svoju svrhu u životu, iskoristiti maksimalno svoje potencijale i posaditi sjeme koje će donijeti dobrobit drugima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije