Finansijska policija saslušala aktuelnog i pet bivših direktora Aluminija

Radiosarajevo.ba
Finansijska policija saslušala aktuelnog i pet bivših direktora Aluminija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Protest radnika Aluminija

Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine saslušala je aktuelnog, te petoricu bivših direktora Aluminija Mostar u okviru istraga koje vodi Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u vezi sa zloupotrebama u posrnulom mostarskom gigantu, saznaje Radiosarajevo.ba. 

Piše: Faruk Vele

"Nemam pojma" 

Među saslušanima su aktuelni direktor Dražen Pandža, te bivši čelnici Uprava Mario Gadžić, Ružica Udovičić, Nikica Ljubić i Željko Kordić. Također, svoj iskaz je dao i prof. dr. Vjekoslav Domljan, ugledni profesor ekonomije, rektor Univerziteta "School of Science and Technology" i predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade FBiH, koji je tek nekoliko mjeseci bio vršitelj dužnosti direktora Aluminija. 

Oni su istražiteljima odgovarali na pitanja vezana za poslovanje Aluminija od 2014. godine do danas. 

Finansijska policija FBiH, podsjetimo, ušla je u Aluminij u augustu ove godine. Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je u julu saopćilo da je naložilo Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem svih uprava mostarske kompanije. Tužilaštvo HNK je tada potvrdilo da vodi istragu u šest različitih predmeta vezano za zloporabe i krivične radnje u "Aluminiju" kojima je kompanija oštećena za više desetaka miliona eura. 

Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar, tvrdili su tada iz tužilaštva. 

Iz Tužilaštva HNK zasad su bez komentara. 

Aktuelni direktor Pandža nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke, kao ni njegov prethodnik Mario Gadžić. 

Željko Kordić nam je na upite o saslušanjima kratko kazao da "o tome nema pojma". 

Na naš ponovni upit da potvrdi ili demantira navedena saznanja, ponovio je isto. 

Profesor Domljan nam je potvrdio da je dao iskaz Finansijskoj policiji, ali, kaže, "teško da se išta više može reći". 

Bio je tek nekoliko mjeseci na čelu kompanije. Imao je viziju za napredak, ali za to je izostala politička podrška tadašnje Vlade FBiH. 

Makaze cijena

Profesor Domljan danas glavni problem vidi u vođenju kompanije i činjenici da menadžment nije spremno dočekao globalnu svjetsku ekonomsku krizu. 

"Makaze cijena su se potpuno okrenule protiv Aluminija u smislu da je cijena električne energije otišla jako gore, a cijena aluminja snažno dole. Tako da je to bila teška situacija u koju je upao Aluminij. I od tog momenta pa dalje on je stalno u gubicima. Međutim, problem je bio što nije bilo strateškog menadžmenta. Dakle, Aluminij je globalna kompanija u smislu da mu je aluminij ključni element poslovanja. Ključni imputi ili outputi burzovna roba, to jeste glinica, aluminij, električna energija... Dakle, trebalo je promatrati globalna tržišta i globalna kretanja. Niko nije mogao da predvidi kako će izbiti globana kriza, ali svako zna da period ekspanzije ne može trajati beskonačno. Da jedna dobra situacija neće trajati zauvijek, već da može doći do pogoršanja situacije", rekao je profesor Domljan. 

On je i ranije javno upozoravao na stanje u poznatoj mostarskoj kompaniji. 

Trebalo je, kaže Domljan biti spreman, a biti spreman značilo je raditi na energetskoj efikasnosti (da se što manje energije troši) po jedinici proizvodnje, što se nije radilo. I drugo, moralo se ići u višu fazu prerade, što se, također, nije radilo. 

"Trebalo se izlijevanje aluminija odmah vršiti na licu mjesta, nakon procesa proizvodnje aluminija, i Kombinat bi bio pozitivan. Jer bi imao proizvode veće dodane vrijednosti koju nije imao, naravno, kada je pravio samo aluminij. To je proizvod srednjeg tehnološkog sadržaja. Trebao je ići na proizvode višeg tehnološkog proizvoda. Vidi se da svi prerađivači aluminija posluju pozitivno, a oni koji ga proizvode aluminij posluju negativno", objašnjava Domljan za Radiosarajevo.ba.  

A ko je zarađivao na Aluminiju zanimljivo je i istražiteljima i to bi mogao biti jedan od fokusa daljnje istrage. 

Veliki luksuz 

Također, podsjetimo, Hrvatski Nacional nedavno je objavio dijelove izvještaja Financijske policije Bosne i Hercegovine iz 2015. o kriminalu koji se odvijao u "Aluminiju" Mostar, a koje otkriva kako su gramzivost pojedinaca i korištenje resursa poduzeća u privatne svrhe, za osobne probitke i stjecanje vrijedne imovine, ali i kupovanje najluksuznijih stvari, samo dio golemog kriminala koji se odvijao u tom poduzeću čiji je suvlasnik, s 12 posto, i Vlada Republike Hrvatske. 

Uz ostalo pisali su kako je bivši direktor Aluminija Mijo Brajković od te kompanije za samo 12.000 DEM otkupio stan u Mostaru, a potom u zamjenu dobio Aluminijev trosoban stan u Zagrebu, koji je firma platila čak 420.000 DEM! 

Također, uzeo je i stotine hiljada eura raznih nagrada, te za otpremninu od 155.000 eura. Ukupno, magazin navodi da je Brajković samo po ovom osnovu naplatio čak 355.000 eura od Aluminij. 

Kako mu je sve to bilo malo, i poslije odlaska u penziju naplaćivao je mjesečno za  konzultantske usluge. Navode i zanimljiv detalj kako je poslovni prostor u Zagrebu platio 154.000 eura, da bi ga prodao za 61.000 eura manje. 

"O svim sumnjivim transakcijama u Aluminiju 2015. je sastavljeno izvješće Finansijske policije FBiH koje je potom proslijeđeno Tužilaštvu HNK, ali se ništa nije dogodilo", naveo je Nacional

Hrvatskoj javnosti otkrivaju i besramni luksuz Aluminija, te kako su na stotine hiljada kuna trošene na kornjače i labudove "Swarovski", te skupocjene satove i parfeme.

Nacional: Mijo Brajković uz podršku Dragana Čovića izvlačio milione iz Aluminija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije